V boj za evropski klubski prestol se bo v moški konkurenci vsega skupaj podalo 65 ekip, 18 jih je že uvrščenih v skupinski del tekmovanja, 47 pa si jih bo preboj v glavni del lige skušalo zagotoviti skozi kvalifikacije.

Pri ženskah se bo v boj za prestižno lovoriko prav tako podalo 65 ekip, pri čemer bodo morale slovenske prvakinje, odbojkarice Calcit Volleyja, v kvalifikacije, v katerih se bo za šest mest, ki vodijo v glavni del tekmovanja, merilo 47 ekip.

V evropskem pokalu CEV bo v sezoni 2022/23 lahko nastopilo po 24 ekip, evropske kvote pa Sloveniji ne prinašajo predstavnika v moški konkurenci. Pri ženskah sta slovenskim klubom na voljo dve mesti. Glede na dosežke v letošnjem državnem prvenstvu sta pripadli Novi KBM Branik in GEN-I Volleyju, a se je slednji nastopu odpovedal.

Dve mesti ima Slovenija pri ženskah na voljo tudi v pokalu challenge, v katerem bi glede na slovensko lestvico lahko nastopila SIP Šempeter in Ankaran, a se v tekmovanje nista prijavila, bo pa zato v evropski konkurenci znova tekmoval ljubljanski OD Krim.

V pokalu challenge je imela Slovenija pri moških prvotno na voljo le mesto za Calcit Volley, nato pa sta se sprostili še dve mesti, ki ju bosta zasedla Merkur Maribor in Panvita Pomgrad.