Mnogi so se po tem, ko sta se v finale košarkarske lige ABA prebila Crvena zvezda in Partizan, ustrašili, da bodo tekme med večnima rivalom ponudile še vse kaj več kot le športni spektakel. Spomini na leto 2019, ko so finalni obračuni med Crveno zvezdo in Budućnostjo bolj kot na košarkarske tekme spominjali na vojno stanje, je še kako živ. Takrat je prišlo tudi ostro opozorilo vostva evrolige, ki si seveda takšnih neljubih scen ne želi in ker se v najelitnejše evropsko tekmovanje prebije prvak jadranskega tekmovanja, je posledično črna lisa padla tudi na njih. Na žalost se najbolj nezaželeni scenariji ponavljajo. Partizan je sicer tretjo tekmo dobil s 70:67 in izid v zmagah znižal na 1:2.

Medtem ko je prva tekma minila v dokaj mirnem vzdušju, je na koncu druge završalo. Potem ko je Crvena zvezda prišla do druge zmage, so na igralce Partizana s tribun začeli leteli najrazličnejši predmeti, provokacije navijačev, ki so bili najbližje parketu, pa so iz tira povsem spravili Mathiasa Lessorta, ki je želel z enim od njih fizično obračunati. Strasti so mirili tudi košarkarji Zvezde, ki so na koncu celo naredili »koridor« ter tako košarkarje Partizana pri odhodu v slačilnice zaščitili pred vžigalniki, kovanci in še čim. Zvezda je za dogodke dobila visoko finančno kazen 62.500 evrov vodstva lige ABA, na naslednjih dveh domačih tekmah pa bodo zaprti določeni sektorji dvorane Aleksandra Nikolića. Je pa bilo hitro jasno, da bo na tretjem obračunu naelektreno ozračje, saj je bil to hkrati prvi finalni, na katerem je bil v vlogi gostitelja Partizan.

Odlično košarkarsko predstavo so tako znova zasenčili izpadi navijačev. Po izenačeni tekmi je košarkar Partizana Kevin Punter 57 sekund pred koncem zadel trojko za vodstvo gostiteljev, ko je srbskega sodnika Uroša Nikolića s tribun zadel predmet. Skupaj s Slovencema Matejem Boltauzerjem in Milanom Nedovićem je prekinil tekmo, ker pa se stanje ni umirilo, so zapustili parket. Ob odhodu v slačilnice je Boltauzer dobil celo udarec v glavo. Prekinitev je nato trajala okoli 45 minut, saj so morali del tribun sprazniti, v zaključku pa je Partizan zadržal prednost. »Navijače Partizana pozivam, da kaj podobnega nikoli več ne naredijo. Nasprotniku naj dovolijo, da igra brez strahu za lastno varnost, kot se želim tudi sam počutiti na katerem koli gostovanju. Ne vem, če se zavedamo, a sliki z druge in s tretje tekme sta šli v Evropo in po svetu. Kaj si bodo ljudje mislili o nas? Se zavedamo, kako nevarno je, da s tribun letijo stekleni predmeti, vžigalniki, kovanci, celo mobiteli in vrečke polne pljunkov ali še česa hujšega? Isto počnejo eni in drugi navijači. To se več ne sme ponoviti,« je bil jasen trener Partizana Željko Obradović.

Po dogodkih so pričakovano iz vodstev obeh klubov letele hude obtožbe na račun nasprotnika, nihče pa ni prevzel odgovornosti za nastalo situacijo, temveč se postavil v vlogo žrtve. Dejstvo pa je, kar je poudaril tudi Obradović, da pri vsem skupaj najbolj trpi šport in košarka. Zagotovo pa dogajanje ne bo ostalo neopazno pri vodilnih možeh evrolige, ki naj bi v prihodnji sezoni ob skoraj zagotovi izključitvi ruskih klubov medse sprejeli oba beograjska predstavnika. A ni povsem nemogoče, da bi si ob neljubih scenah premislili.