Devetinpetdeseto poglavje največjega rivalstva v zgodovini tenisa je postreglo z novo poslastico in zgodbo, ki bi si jo lahko izmislili le najboljši pisci besedil na svetu. Rafael Nadal in Novak Đoković sta v četrfinalnem dvoboju letošnjega odprtega prvenstva Francije znova pokazala, da sta (ob Rogerju Federerju) najboljša igralca tenisa v zgodovini. To je bil pravi finale pred finalom. Trenutno peti igralec sveta pa je še 108. v Parizu pokazal, da se na peščenih igriščih v francoski prestolnici počuti bolje kot v domači dnevni sobi. Po več kot štirih urah dvoboja si je zaslužil stoječe ovacije stadiona in iskrene čestitke velikega rivala, ki se je zavedal, da sta oba odigrala enega svojih najboljših dvobojev. A na koncu je lahko bil zmagovalec le eden. Tokrat je bil to 36-letni Španec, ki ima tako priložnost, da v Parizu še 14. v karieri dvigne pokal mušketirjev. Za začetek bo v polfinalu moral premagati Nemca Aleksandra Zvereva, ki je v prvem polfinalu premagal vzhajajočo zvezdo tenisa Carlosa Alcaraza s 3:1 v nizih.

1. niz: Nadal blestel z backhand udarci

Prvi igralec sveta je v dvoboj vstopal kot veliki favorit in izjemno motiviran, da v Parizu poseže po svojem 21. naslovu za grand slam. A Španca v Parizu pred dvobojem nikoli ne gre odpisati, čeprav se je dvoboj pričel v večernem terminu, kar bi moralo bolj odgovarjati Srbu. Stadion Philippa Chatrierja je bil že ob začetku naelektren, večje podpore pa je bil deležen 36-letni Nadal.

Kralj peska je v dvoboj vstopil izvrstno in že v uvodni igri, ki je trajala več kot 10 minut, odvzel servis Srbu. S tem je Španec poslal jasno sporočilo, da ga ne bo lahko premagati. Španec je nato z izjemno igro v četrti igri ubranil dve priložnosti Srbu za vrnitev v prvi niz in v peti igri znova vzel servis tekmecu. Nadal je v prvem nizu, ki ga je dobil z rezultatom 6:2, igral izjemno agresivno. Dobil je praktično vse ključne točke v nizu, na Srbovo presenečenje, pa si je večino točk zgradil s svojim sicer slabšim udarcem backhandom. V ključnih trenutkih je delo zaključeval s svojo specialiteto - forehandom. Na drugi strani mreže je bil prvi igralec sveta presenetljivo nervozen. Zgrešil je nekaj lahkih žog, njegove reakcije pa niso bile odraz mentalno najboljšega igralca.

2. niz: Đokovićeva specialiteta

Slika iz prvega niza se je prenesla tudi v začetek drugega. Po novi maratonski igri je Nadal takoj odvzel servis Srbu in v tretji igri to ponovil še enkrat. Vse je izgledalo, da se tekma prvemu loparju sveta podira. Nadal je blestel na igrišču, Srb pa se je prepiral z gledalci, ki so bili na strani Španca in se je jezil sam nase. A, ko je v četrti igri odvzel servis tekmecu, je našel žarek upanja in nato vstal kot feniks iz pepela. Srb je močno dvignil nivo svoje igre pri vračanju začetnih udarcev in tekmeca vse bolj silil v obrambo. Šesta igra je bila maratonska, trajala je 18 minut, Đoković pa je po skoraj dveh urah igre izid v drugem nizu izenačil na tri.

Španec je bil v šoku, vse težje je dobival točke na svoj servis, zelo je popustila njegova prodornost z backhand udarci. V deseti igri je Srb izkoristil drugo priložnost za niz in izid je bil izenačen na 1:1. Drugi niz je trajal neverjetnih 87 minut. Igralca sta prikazala številne neverjetne točke in gledalci na stadionu so ju večkrat opravičeno nagradili s stoječimi ovacijami.

3. niz: Tudi Nadal pokazal izjemno mentalno moč

Po koncu drugega niza se je zdelo, da se je dvoboj prevesil povsem na stran favorita, ki je našel svojo igro in tekmecu odvzel na videz že dobljeni niz. 21-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je še enkrat več pokazal, zakaj je prišel do vseh svojih uspehov. V prvi igri tretjega niza je pokazal, da je nemudoma pozabil dogajanje v preteklem nizu in je brez izgubljene točke odvzel servis Đokoviću, ki je otvoril tudi tretji niz na tekmi.

Po izjemno razburljivem drugem nizu je nivo tenisa malce padel. Tudi Nadal in Đoković sta pokazala, da sta le iz mesa, kože in krvi ter tako storila nekaj neizsiljenih napak. Španec jih je storil manj, predvsem pa je znova dvignil igro na svoj servis. V celotnem tretjem nizu se je soočil z zgolj eno priložnostjo odvzema servisa, ki pa jo je brez težav ubranil. Španec je Srbu v peti igri še enkrat vzel servis in tako ponovil vajo iz prvega niza. Tudi tretji set se je končal z rezultatom 6:2 v korist Nadala. Čeprav se je dan že prelevil v sredo, je vzdušje na stadionu ostalo odlično. Prav vsi gledalci na stadionu in pred malimi ekrani so bili lahko navdušeni in ostali budni kljub poznim uram. Adrenalin sta dvigovala teniška igralca z izjemno igro in predvsem rezultatsko dramo.

4. niz: Španec si ni želel odločilnega niza

Ker je bila vsota rezultata tudi v tretjem nizu soda, je s servisom znova pričel Novak Đoković. Za razliko od prvih treh nizov je tokrat svoj servis dobil. Ker je dvoboj očitno potreboval novo dramo, je Srb v drugi igri četrtega niza takoj odvzel servis nasprotniku. Do desete igre v tem delu dvoboja sta nato oba igralca držala svoj začetni udarec, vmes pa prikazala nekaj novih vrhunskih potez. Kljub temu, da sta že več kot tri ure in pol z vso močjo udarjala po žogici in tekla za vsako žogico, intenzivnost tenisa ni ugašala niti ob eni uri zjutraj.

V odločilni servisni igri v nizu je Srb pri rezultatu 40:30 že imel zaključno žogico za odhod v odločilni peti niz. Španec se ni pustil zmesti in jo je ubranil ter si takoj zatem priigral priložnost za odvzem servisa. Đoković je to uspel z izjemno točko ubraniti, kar pa ni ustavilo pohoda Španca. Dvakrat je odlično vrnil začetni udarec Srba in drugo priložnost za odvzem servisa je izkoristil z odličnim forehand udarcem vzdolž črte. Teniška poslastica je dobila nov preobrat.

Oba igralca sta nato suvereno dobila svojo naslednjo servisno igro in četrti niz je odločila podaljšana igra. Malce presenetljivo pa je izgubljeni servis v 10. igri pustil posledice na Srbu, ki je »tie break« začel z neizsiljeno napako in Španec si je takoj priboril malo prednost odvzema servisa. Ko je Španec povedel z rezultatom 6:1, se je zdelo, da je dvoboj odločen. A Srb je še vedno verjel, nanizal je tri zaporedne točke in bil v odličnem položaju, da mu uspe še drugi mini break in se vrne v igro, a usoda je hotela drugače. Malce zgrešen udarec Španca se je od vrha mreže odbil v igrišče in vzpostavil ravnotežje v točki. Nadal je nato sprožil s svojim backhandom in prišel do izjemne zmage nad svojim največjim tekmecem v karieri, s katerim skupaj premikata meje tenisa.

Đoković: Nisem presenečen

»Zame je bila to čustvena noč. V karieri vztrajam tudi zaradi večerov, kot je ta. Vseeno je to zgolj četrtfinalni obračun, ničesar še nisem osvojil. Dal sem si priložnost, da v petek znova stopim na igrišče, kar mi veliko pomeni,« je dejal Nadal, z 21 lovorikami rekorder po številu osvojenih turnirjev za grand slam.

»Zagotovo se je zavleklo prepozno v noč,« je sprva dejal Šapnec na tiskovni konferenci. »Seveda se ne morem pritoževati, saj imam en dan več, da se pripravim na naslednji obračun. Če pa imaš na voljo le en dan po tako poznem zaključku, je to težava. Seveda razumem tudi drugo plat našega posla, televizije za to plačajo ogromno denarja. Moramo najti ravnotežje,« je sklenil Nadal.

Đoković je po dvoboju čestital "šampionu" Nadalu, hitro okrevanje po poškodbi stopala z mastersa v Rimu pa ga ni presenetilo.

»Nisem presenečen,« je odvrnil na vprašanje na tiskovni konferenci o Špančevem okrevanju. »Na igrišču nisem videl kakšnih težav. Ni bilo prvič, da se je po nekaj dneh, ko je le stežka hodil, vrnil 100-odstotno pripravljen. Večkrat je že bilo tako, zato nisem presenečen,« je še dodal 35-letni Srb.

»V ključnih trenutkih je bil boljši igralec in lahko mu le čestitam. Pokazal je, zakaj je velik šampion. Ostal je psihično zbran in dvoboj končal na način, kot ga je. Zaslužil si je napredovanje, « je priznal Đoković.

Tudi sam je spregovoril o terminu dvoboja, ki se je začel ob 21. uri. »Ti dvoboji se začnejo prepozno. Vseeno o tem, kdaj stopimo na igrišče, odločajo televizije, ki dajejo ogromno denarja. Oni odločajo, kdo bo igral v večernem sporedu. To je svet, v katerem živimo,« je sklenil 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice.