Prvič v zgodovini, na 105. ponovitvi kolesarske dirke po Italiji, se je zgodilo, da je skupna zmaga na tej drugi najprestižnejši tritedenski dirki v svetu kolesarstva odšla v deželo tam spodaj. Za to je zaslužen član ekipe Bora-Hansgrohe Jai Hindley, ki si je odločilno prednost, potem ko je pred zadnjima dvema etapama za vsega tri sekunde zaostajal za Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers), prikolesaril na sobotni zahtevni etapi z zaključkom na prelazu Fedaia pod slovito Marmolado. Tam si je s šestim mestom pred zadnjim dnem in današnjim kronometrom v Veroni pred svojim največjim tekmecem, ki je bil enajsti, zagotovil minuto in 25 sekund prednosti.

Za Avstralca je zmaga še toliko slajša, ker je bil izjemno blizu podobnemu uspehu že pred dvema letoma, ko je v »koronskem« letu Giro d'Italia izjemoma potekal oktobra. Tudi takrat je sklepni kronometer prekolesaril v rožnati majici vodilnega, a je imel le minimalno prednost pred Britancem Taom Geogheganom Hartom, ki pa je bil nato v Milanu močnejši in Hindleyja ugnal za 39 sekund. »Na cesti je bilo izjemno čustveno. Ves čas sem imel pred očmi, kar se mi je zgodilo pred dvema letoma. Enakega razpleta si enostavno nisem smel privoščiti in v vsakem trenutku sem natančno vedel, kaj se dogaja v vožnji na čas, pa tudi na kolesu sem se počutil zelo dobro. Vedel sem, da sem dobro na poti, pri spustu v mesto pa vseeno nisem želel tvegati. Občutki so izjemni, ponosen sem, da sem Avstralec, in komaj čakam, da majico pokažem doma,« je bil po zmagi zgovoren in dobro razpoložen 26-letni Jai Hindley.

Ta je bil na današnjem kronometru nato sicer petnajsti, Carapaz pa je zadnjo etapo končal pet mest pred njim, a mu je uspelo nadoknaditi le sedem sekund. Vseeno je bilo to dovolj za drugo mesto v skupnem seštevku, v katerem je bil tretji Španec Mikel Landa (Bahrain-Victorious), ki se je po dobri sobotni predstavi vmešal celo v boj za drugo mesto, a je bil nato na kronometru šele 76. Dodajmo še, da se je na sobotni etapi z izjemno predstavo izkazal Landin moštveni kolega in od tretje etape naprej edini Slovenec na letošnji dirki, Domen Novak. Potem ko je večino časa dirke odlično opravljal vlogo Špančevega pomočnika, je na predzadnji etapi dobil »proste roke« in to odlično izkoristil, saj je v cilj pripeljal kot drugi, za dobre pol minute je zaostal le za zmagovalcem, domačinom Alessandrom Covijem (UAE Team Emirates). Na današnjem kronometru pa je bil najhitrejši prav tako domačin, Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco).