Poslovanje v lanskem letu bi bilo boljše, če ne bi bilo covida, enako velja seveda tudi za leto 2020, pove prvi mož podjetja Marino Furlan, ki ga je s soprogo Marjetko ustanovil pred dobrimi tridesetimi leti. Večjo rast v začetku leta pripisuje dobri prodaji in velikemu številu novih produktov, in to kljub podražitvi sestavnih delov ter v zadnjega pol leta predvsem elektronskih komponent, ki so vgrajene v vsa svetila. »Elektronskih komponent primanjkuje,« poudari Furlan in nadaljuje, da je z elektroniko veliko težav, tako kot v vsej industriji. »Nam še uspeva zvoziti zaradi dobrega planiranja, načeloma bolje kot konkurentom, vendar smo ves čas na meji.«

Dražji elektronika in sestavni deli

Podjetje ima izključno evropske dobavitelje, ki s težavo dobivajo integrirana vezja iz Azije, prvenstveno iz Japonske in Južne Koreje, nekaj tudi iz Kitajske. Pomanjkanje je globalno, tako da je v naši nabavni službi kar napeto, doda Furlan. Drugi sestavni deli svetil prihajajo iz Evrope in veliko tudi iz Slovenije, cene materialov pa so se v primerjavi z letom prej lani povečale za kar 37 odstotkov, a vsaj težav z dobavo ni. Podražitve jim je v Intra lightingu uspelo preliti v končno ceno svetil, ki so jih lani podražili dvakrat. Kupci so višje cene sprejeli brez pretiranega pritoževanja, saj so podražitve na vseh področjih postale že nekaj samoumevnega in je vsepovsod enako, pristavi Marino Furlan.

Intra lighting, ki z izvozom ustvari 90 odstotkov prihodkov, dela skoraj izključno velike projekte. S svetili opremlja pisarne Googla, Facebooka in Microsofta, poslovne objekte, hotele, restavracije in trgovine. Največji lanski projekt je bil terminal letališča v Dohi v Katarju, več milijonskih projektov je bilo tudi v Evropi. »Prodaja je zelo razpršena, tako da nismo odvisni od nobene države in nobenega kupca,« poudari prvi mož podjetja, »že dvajset let delamo tako.« »Tudi razmere v Ukrajini in Rusiji nas niso veliko prizadele. Zunaj Evrope že precej let delamo v Avstraliji in Novi Zelandiji, Singapur je pomemben center za okoliške države, zanimajo pa nas Filipini, Indonezija, Tajska in Malezija oziroma Bližnji vzhod, medtem ko nas Kitajska, kljub temu da nekaj delamo v Hongkongu, ne zanima. V Ameriko smo prodrli pred covidom in se je začelo hitro premikati. Naš cilj je priti na 4 milijone prihodka in tam v prihodnjih treh letih postaviti tovarno.« Skupina ima še tovarno na Hrvaškem, ki jo načrtujejo razširiti, in nekoliko manjšo tovarno v Srbiji.

Na skupni lokaciji prostor za širitev

Konec leta 2020 se je podjetje preselilo na skupno lokacijo v Šempetru pri Gorici, kjer so sodobno urejeni in zaposlenim prijazni novi tovarniški prostori in kjer je dovolj prostora za širitev. Investicija, ki je zajela tudi avtomatizacijo in robotizacijo – od skladiščenja in transporta do proizvodnje – je bila vredna nekaj več kot 10 milijonov evrov. Če se bo pokazala potreba, bodo lahko na pridobljenih zemljiščih zgradili dodatno proizvodno halo. V ta namen so že oddali dokumentacijo v postopku za pridobitev okoljskih dovoljenj. V Šempetru bo do septembra zaživel tudi nov razstavni prostor svetil, do februarja prihodnje leto pa še center svetlobe, kjer bodo obiskovalci lahko izkusili svetlobne učinke na vse čute.