Kanuist Beni Savšek nadaljuje serijo uspehov na največjih tekmah. Na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu je olimpijski prvak spet premagal vso konkurenco in osvojil svoj četrti naslov evropskega prvaka ter peto kolajno na evropskih prvenstvih, s čimer se je po številu posamičnih odličij na evropskih prvenstvih izenačil s Petrom Kauzerjem. Slovenija ima na evropskih prvenstvih tako že 15 zlatih kolajn, v Liptovskem Mikulašu pa je Savšek edini slovenski dobitnik odličja. Kot zadnja je v ekstremnem slalomu, olimpijski disciplini naslednjih iger v Parizu, nastopila Ajda Novak, ki se je v napetem boju odlično znašla in priveslala do bronaste kolajne. Spretnejši in hitrejši sta bili Čehinja Tereza Fišerova in Britanka Mallory Franklin.

Obeti pred zadnjim dnevom prvenstva niso bili najboljši. Slovenskemu taboru je grozilo, da prvič po Nottinghamu leta 2009 in četrtič v zgodovini prvenstev ostane brez odličja. Pred posamičnim nastopom kanuistov so Slovenci razočarali na ekipnih nastopih, kvalifikacijski vožnji sta se ponesrečili Kauzerju, do kolajne se kljub solidnemu veslanju ni posrečilo dokopati niti Evi Terčelj, ki je z dvema dotikoma zasedla peto mesto. Naslova evropskih prvakinj sta se z enakim časom veselili domačinka Eliška Mintalova in Stefanie Horn, ki nastopa za Italijo. Med kajakaši se je naslova evropskega prvaka veselil Čeh Jiři Prskavec, edini slovenski predstavnik v finalu Martin Srabotnik je bil enajsti z zaostankom 5,19 sekunde.

Tako je Slovencem ostalo še upanje na kanuista Savška in Božiča. Slednji je v polfinalu nabral tri dotike vratc in s tem ostal brez uvrstitve med najboljše, zasedel je 18. mesto. Tudi Savšek v polfinalu ni pokazal svoje najboljše vožnje, zabeležil je šesti čas, a že kot nekajkrat doslej najboljše prihranil za konec. V finalu je v zgornjem delu pokazal pametno vožnjo, v njem ni bil povsem na vrhu, a je tako kot na vsem prvenstvu stopnjeval svoj nastop in bil na koncu brez dotika najhitrejši. Na roke so mu šle tudi napake nekaterih tekmecev, ki so nastopili za njim.

»Odlični občutki, že četrtič sem prvak. Na težki progi mi je uspela odlična, čista vožnja, zdaj bom za nadaljevanje sezone še bolj motiviran,« je po uspehu organizatorjem še v čolnu dejal 35-letni Ljubljančan Benjamin Savšek, ki je imel na cilju 57 stotink prednosti pred Nemcem Siderisom Tasiadisom, tretje mesto je zasedel Španec Miquel Trave.

Blizu uvrstitve v finale je bila pri dekletih tudi Eva Alina Hočevar. V polfinalu je zabeležila 11. čas, za desetim je z dotikom vratc zaostala 57 stotink. Za najhitrejšo Mallory Franklin je zaostala dobrih 12 sekund, Britanka pa je odlično vožnjo ponovila tudi v finalu in postala evropska prvakinja. Drugo mesto je zasedla Francozinja Marjorie Delassus, tretje pa Čehinja Tereza Fišerova. Tako kot pri moških so tudi pri ženskah dobitnice kolajn progo prevozile brez dotikov vratc.