Slovenija je na mednarodni kolesarski lestvici trenutno kolesarka nacija številka dve. Tadej Pogačar, Primož Roglič in Matej Mohorič zavzemajo mesta povsem pri vrhu posamične lestvice, a tukaj nastane problem. Slovenski bazen je majhen, saj ob zgoraj omenjenih na najvišji ravni tekmujejo zgolj še štirje kolesarji. Ker se Roglič, Pogačar, Mohorič in ob njih še Luka Mezgec pripravljajo na najpomembnejšo etapno dirko sezone Tour de France in Jan Polanc ni v načrtih svoje ekipe na največjih dirkah, sta priložnost na 105. dirki po Italiji dobila zgolj dva slovenska kolesarja Bahraina - Victoriousa, Jan Tratnik in Domen Novak.

Tratnik je imel obilo smole že ob uvodnem dnevu Gira in je v tretji etapi moral sestopiti s kolesa, zato je edini Slovenec na drugi najpomembnejši etapni dirke sezone ostal 26-letni Domen Novak, ki na italijanskih cestah odlično opravlja vlogo pomočnika za svojega kapetana Mikela Lando. V skupnem seštevku je tako pred včerajšnjo etapo zasedal zgolj 43. mesto z več kot dvema urama zaostanka za rožnato majico vodilnega. To je veliko manj, kot bi se od velesile pričakovalo, a hkrati ni prav nič odvrnilo slovenskih ljubiteljev kolesarstva, da ne bi drugo leto zapored ob cesti kolesarjem na Giru pripravili izjemnega vzdušja in s tem dokazali, da smo Slovenci kolesarska velesila.

»Kolovrat ima vse, da postane mitski klanec Gira«

Zanimanje za 19. etapo od 21 je bilo izjemno. Vodilnega Ekvadorca Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) in prvega izzivalca Avstralca Jaija Hindleyja (Bora - Hansgrohe) je pred začetkom ločila razlika zgolj treh sekund ob skoraj sklepnem delu dirke. Na 19. etapi od Marano Lagunare do Stare gore nad Čedadom so kolesarji za dobrih 37 kilometrov zavili tudi k nam. Po dobrih dveh urah in pol kolesarjenja je nekaj minut pred tretjo uro popoldne na mejnem prehodu Učja dvanajst ubežnih kolesarjev vstopilo v Slovenijo. Slabih deset minut za njimi tudi glavnina z rožnato majico in Novakom. V Sloveniji so se zadržali dobro uro in doživeli vrhunec z vzponom na Kolovrat – tretjim najtežjim vzponom na vsej italijanski pentlji.

Takoj ko so kolesarji vstopili v dolino Soče, je bilo jasno, da so prišli v drugo državo. Slovenski navijači so navdušeni nad kolesarjenjem in niti predstavljati si ne moremo, kakšno bi bilo stanje, če bi se Pogačar in Roglič letos borila za rožnato majico. Tudi brez tega je bilo mogoče videti v rožnato barvo prebarvana kolesa, hiše, avtomobile … Bolj ko so se kolesarji bližali Kolovratu, boljše je bilo vzdušje. Nad prizori so bili navdušeni tudi legendarni komentatorji kolesarstva na britanski televiziji Eurosport. »Poglejte si te prizore, poglejte si to množico. Ta vzpon ima v sebi vse, da bi lahko postal mitski na dirki po Italiji,« je bilo slišati iz ust enega od komentatorjev, ko so se ubežniki borili za etapno zmago, v glavnini pa je potekal boj za skupno uvrstitev. Slovenski navijači niso bili navdušeni zgolj nad dirko, z veseljem so ob progi pozdravili tudi Mohoriča in Tratnika, ki sta na severno Primorsko prišla pozdravit zbrane navijače.

Bouwmanu etapa in modra majica najboljšega hribolazca

Težak vzpon na Kolovrat bo najbolj ostal v spominu Nizozemcu in sotekmovalcu Primoža Rogliča pri Jumbu - Vismi Koenu Bouwmanu. Osemindvajsetletnik si je najprej v Sloveniji, ko je prvi prišel prek 10,3-kilometrskega vzpona, zagotovil modro majico najboljšega gorskega kolesarja na letošnji dirki po Italiji. 40 kilometrov pozneje je imel Nizozemec tudi največ moči na vzponu do Stare gore nad Čedadom, s čimer je prišel še do druge zmage na letošnjem Giru. »Po prvi etapni zmagi sem si rekel, da bi bilo lepo, če bi to ponovil. A po drugi stani sem ostal realist, saj je bila to prva zmaga med profesionalci na Giru. Zdaj imam dve, presrečen sem,« je po novem uspehu dejal Bouwman.

Na zadnjem vzponu je prišlo tudi do napadov v skupini z rožnato majico, a do spremembe ni prišlo. Čeprav je Carapaz zadržal rožnato majico vodilnega, pa je bolj zadovoljen končal dan Avstralec. Njegov največji tekmec je zaradi prebavnih motenj izgubil najbolj zvestega pomočnika v gorah Richieja Porta, kar bi v današnji etapi s 5000 višinskimi metri lahko imelo ključno vlogo. Jutri čaka kolesarje za konec še kronometer v Veroni.