Pridružitev Mutaresovi platformi ponuja sinergije tako skupini Cimos kot skupini Mutares. Skupina Cimos omogoča Mutaresu vzpostavitev strateške avtomobilske platforme. Že obstoječim programom iz segmenta Automotive & Mobility se s prevzemom odpira dostop do Cimosovega strojnega parka in opreme po konkurenčnih proizvodnih stroških, so izpostavili.

Visoke proizvodne zmogljivosti Cimosa z opremo, uporabno za različne izdelke, bodo omogočile razbremenitev nekaterih prezasedenih družb iz trenutnega Mutaresovega portfelja, in to z nizkimi vlaganji. Po drugi strani bo to skupini Cimos omogočilo nadaljnjo rast poslovanja in izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti.

Cimos bi razvili v vodilnega svetovnega igralca

V Mutaresu so prepričani, da lahko z operativnimi izboljšavami in rastjo Cimos razvijejo v vodilnega svetovnega igralca na tem segmentu, so v sporočilu za javnost povzeli besede enega od treh izvršnih direktorjev Mutaresa Johannesa Laumanna. Tudi aktualni izvršni direktor Cimosa Gino Berti je izrazil zadovoljstvo nad dogovorom in prepričanje, da bo »zavezništvo z Mutaresom omogočilo Cimosu dolgoročen razvoj in dodano vrednost vsem njegovim deležnikom«.

Münchenski Mutares kot delniška družba zasebnega kapitala s pisarnami v Münchnu, Amsterdamu, Frankfurtu, Helsinkih, Londonu, Madridu, Milanu, Parizu, Stockholmu in na Dunaju prevzema srednje velika podjetja s sedežem v Evropi, po ponovnem pozicioniranju in stabilizaciji poslovanja pa jih proda, so navedli v Cimosu.

Dolga agonija Cimosa

Mutares aktivno podpira in razvija portfeljska podjetja z lastnimi investicijami in operativnimi ekipami. Trenutno ima v svojem portfelju 24 podjetij v treh različnih sektorjih. Skupina Mutares ima okoli 14.000 zaposlenih po vsem svetu, v poslovnem letu 2021 pa je ustvarila 2,5 milijarde evrov konsolidiranih prihodkov. Skupina Cimos s približno 2000 zaposlenimi sicer  letos pričakuje približno 160 milijonov evrov prihodkov, so dodali v koprski družbi.

Cimos je bil dolgo v hudi agoniji in je na predlog upnikov končal v prisilni poravnavi, sredi leta 2017 pa ga je rešila družba TCH Cogeme, ki je sicer v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria. TCH je za koprsko podjetje odštel 100.000 evrov, a se je hkrati obvezal k poplačilu njegovih obveznosti do bank. Berti je ob prevzemu med drugim napovedal vložitev dodatnih 50 milijonov evrov v treh letih. Tedaj je bilo tudi jasno, da bo potrebna reorganizacija podjetja, vključno z odpuščanji in odprodajami - najbolj razvpit je bil primer hčerinske družbe Cimos Kinematika.