»Vlada je sinoči izdala dovoljenje za prodajo Chelsea FC. Glede na sankcije, ki smo jih uvedli ljudem, povezanim z Vladimirjem Putinom, in krvavo invazijo na Ukrajino, je dolgoročno prihodnost kluba mogoče zagotoviti le z novim lastnikom,« je na twitterju zapisala britanska ministrica.

Upravni odbor angleške premier league je namreč že v torek odobril prodajo londonskega kluba konzorciju, ki ga vodi ameriški poslovnež Todd Boehly. Zadnja formalna ovira je bila britanska vlada, ki je tudi izdala zahtevano prodajno dovoljenje, s čimer se bo lahko začela končna faza transakcije.

Za konzorcijem kupcev stojijo Boehly, ki je tudi solastnik ekipe v severnoameriški baseballski ligi MLB Los Angeles Dodgers, švicarski multimilijarder Hansjörg Wyss in ameriški poslovnež Mark Walter. Največji delež v londonskem klubu pa bo verjetno v prihodnosti imel ameriški naložbeni sklad Clearlake Capital.

Konzorcij, ki ga vodi Boehly, se je že 7. maja dogovoril za 4,25 milijarde funtov (4,97 milijarde evrov) vreden nakup od prvotnega lastnika Abramoviča.

Ruski milijarder je Chelsea dal na trg v začetku marca, tik preden ga je britanska vlada kot tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina sankcionirala po ruski invaziji na Ukrajino.

Prihodnost kluba je dobesedno visela na nitki zaradi uvedbe sankcij proti prejšnjemu lastniku Abramoviču. Soglasje vlade in lige je bilo nujno, ker je bilo premoženje ruskega oligarha zamrznjeno.

Chelsea je sezono elitne angleške nogometne lige končal na tretjem mestu prvenstvene lestvice.