Gazprom je Finsko v petek obvestil, da bo dobavo plina ustavil danes zjutraj. Svojo napoved je uresničil in davi sporočil, da je to storil, ker »do konca delovnega dne 20. maja« od Gasuma ni prejel plačila v rubljih.

Kot je dodalo rusko podjetje, je leta 2021 na Finsko dobavilo 1,45 milijarde kubičnih metrov plina, ker predstavlja približno dve tretjini porabe plina v državi. Zemeljski plin sicer predstavlja približno osem odstotkov porabe energije na Finskem.

Motenj za odjemalce naj ne bi bilo

Tudi finsko državno energetsko podjetje Gasum je potrdilo, da so se dobave plina iz Rusije ustavile. Obenem pa so zagotovili, da motenj za odjemalce ne bo, polnilne postaje pa da bodo obratovale kot običajno.

Primanjkljaj bodo glede na napovedi med drugim nadomestili z drugimi viri prek plinovoda Balticconnector, ki povezuje Finsko z Estonijo.

Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je v izjavi za javnost že v petek sporočil, da obžalujejo predvideno ustavitev dobave plina po obstoječi pogodbi, a dodal, da so se pripravljali na to situacijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred časom napovedal, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena.

Dobavo ustavili že Poljski in Bolgariji

Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker plina nista želeli plačati v rubljih. Zahtevo po plačilu v rubljih je prav tako zavrnil Gasum in v torek ocenil, da bi lahko Rusija kmalu prekinila dobavo plina tudi Finski.

Pred tednom dni je Rusija ustavila tudi dobavo električne energije Finski, kot razlog pa navedel zaostala plačila.

Finska je skupaj s sosednjo Švedsko nedavno prekinila svojo nevtralno držo in v luči ruske invazije na Ukrajino vložila prošnjo za članstvo v zvezi Nato. Moskva je posvarila Finsko, da gre za napako, ki da bo imela posledice.