Bach je na 139. zasedanju Moka povedal, da se zavedajo, da bi po ruski zakonodaji nasprotovanje vojni lahko vodilo do 15 let zapora, vendar je vztrajal, da je »v takšnih okoliščinah molk sam po sebi lahko sporočilo.« Bach je izpostavil sankcije, ki so jih vodilni v plavalni in gimnastični zvezi že izdali proti Rusom Jevgeniju Rilovu in Ivanu Kuliaku zaradi sporočil v podporo ruski vojaški agresiji v Ukrajini.

Predsednik Moka je zagovarjal ostro stališče proti Rusiji in Belorusiji že takoj po začetku invazije 24. februarja, saj so številne športne organizacije sledile priporočilu Moka, da športnikom in uradnikom iz obeh držav prepovejo udeležbo na mednarodnih tekmovanjih.

Bach je dejal, da mora Mok ukrepati hitro, ker »je bilo očitno, da se vlade želijo odločiti, kdo lahko sodeluje, na katerih mednarodnih tekmovanjih«, kar bi po Bachovem mnenju pomenilo nevaren precedens. »Danes sta to Rusija in Belorusija, a če ne bomo ukrepali, bo jutri vlada iz države A, ki ne želi, da sodelujejo športniki iz države B. Ali pa vlada C zahtevala od svojih športnikov, da ne tekmujejo s športniki iz države D in tako naprej in tako naprej,« je dejal.

»Znašli bi se v položaju, ki bi bil v nasprotju z vsemi načeli, na katerih smo utemeljeni. Če je v rokah politikov, da odločajo, kdo se lahko udeleži katerega tekmovanja, potem ne obstaja več naš globalni športni sistem, ki temelji na načelu nediskriminatorne obravnave"«

»To bi pomenilo popolno politizacijo športa. To bi pomenilo, da bi šport in športniki postali le orodje sistema političnih sankcij,« je poudaril. Bach je tudi dejal, da so bili potrebni, kot je poimenoval »zaščitni ukrepi« in ne »sankcije«, ker varnosti ruskih in beloruskih športnikov »ni bilo mogoče zagotoviti zaradi globokih protiruskih in protibeloruskih občutkov« v mnogih drugih državah.

Rusija izločena tudi z evropskega košarkarskega prvenstva

 Evropski odbor Mednarodne košarkarske zveze (Fiba Europe) je po odločitvi izvršnega odbora Fibe  izločil Rusijo in Belorusijo iz evropskih reprezentančnih tekmovanj. Rusijo bo tako na septembrskem evropskem prvenstvu zamenjala Črna gora, so sporočili v izjavi za javnost.

Že pred dnevi je vodstvo Fibe zaradi ruske invazije na Ukrajino potrdilo izključitev Rusije in Belorusije s prihodnjih košarkarskih tekmovanjih v svetovnem merilu. Na podlagi te odločitve je Fiba Rusijo na moškem svetovnem prvenstvu v ulični košarki 3x3 nadomestila s slovensko izbrano vrsto. Tekmovanj na ozemlju teh dveh držav do nadaljnjega ne bo niti na evropski ravni, reprezentanci Rusije in Belorusije pa bosta do preklica izločeni iz vseh reprezentančnih tekmovanj, je danes dodala Fiba Europe.

Rusija bi morala na prihajajočem evropskem prvenstvu igrati v skupini A v Gruziji skupaj z gostitelji, Španijo, Bolgarijo, Belgijo in Turčijo. Namesto Rusije bo nastopila Črna Gora, ki je imela najboljši izkupiček od držav, ki se niso uvrstile na EP.

Slovenija bo igrala v skupini B v Nemčiji. Poleg obeh omenjenih reprezentanc bodo v skupini še Madžarska, Litva, Bosna in Hercegovina ter Francija. Evropsko prvenstvo se bo začelo 1. septembra.