»Google Rusija je objavil obvestilo o nameravanem stečaju, «je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik podjetja.

»Zaradi zasega bančnega računa družbe Google Russia s strani ruskih oblasti naša pisarna v Rusiji ne more delovati, vključno z zaposlovanjem in plačevanjem zaposlenih v Rusiji, plačevanjem dobaviteljev in prodajalcev ter izpolnjevanjem drugih finančnih obveznosti,« je sporočilo podjetje.

Kljub temu bo družba strankam v Rusiji še naprej zagotavljala brezplačne storitve, kot so iskanje, YouTube, Gmail, zemljevidi, Android in trgovino Play.

Google je v Rusiji že nekaj mesecev pod vse večjim pritiskom, ta pa se je dodatno okrepil z ruskim napadom na Ukrajino konec februarja.

Konec aprila je rusko sodišče Googlu naložilo kazen v višini 11 milijonov rubljev (takrat 135.000 dolarjev), ker ni upošteval navodil državnega regulatorja, naj odstrani sporne videoposnetke z YouTuba o vojaški operaciji Kremlja v Ukrajini, je poročala AFP.

Tehnološki velikan je obenem razjezil ruske politike z blokado uradnega medijskega kanala spodnjega doma parlamenta in izbrisom kanalov številnih prokremeljskih medijev na YouTubu.