Je pa pri vrhu skupnega seštevka vseeno prišlo do spremembe, potem ko je tri bonifikacijske sekunde na letečem cilju vzel Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Zmagovalec Gira pred tremi leti je tako s četrtega napredoval na drugo mesto, za vodilnim Lopezom (Trek-Segafredo) pa zdaj zaostaja 12 sekund. Prav toliko zaostaja tudi tretji Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), na četrto mesto pa je zdrsnil Francoz Romain Bardet (Team DSM), ki ima 14 sekund zaostanka za rožnato majico.

Edini preostali slovenski predstavnik Domen Novak (Bahrain-Victorious) je v cilj v vlogi pomočnika pripeljal kot 138. z zaostankom 47 sekund. V skupnem seštevku ostaja 54. (+47:37).

V današnji etapi je bilo od samega začetka jasno, da bo prišlo do zaključnega sprinta glavnine. Potem ko je glavnina 90 km pred ciljem ujela dva ubežnika, je nato v zadnji tretjini etape oz. 58 km pred ciljem zbežal Dries De Bondt (Alpecin-Fenix). Glavnina je sicer precej tvegala in ga ujela vsega kilometer pred ciljem.

Nato pa je v sprintu za slavje domačih privržencev kolesarstva poskrbel Alberto Dainese (Team DSM), ki je z veliko hitrostjo prehitel Gavirio (UAE Team Emirates), Consonnija (Cofidis) ter ostale favorizirane sprinterje. Ti so namreč nekoliko prehitro začeli sprint in na koncu nemočni opazovali, kako jih je prehitel Dainese. To je bila tretja zmaga za 24-letnega Italijana, prva po več kot dveh letih.

»Resda to ni moje domače mesto, to bo Treviso nekoliko kasneje, ampak občutek je vseeno izjemen. Vendarle je to etapa Gira. Ne morem verjeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. Bil sem nekoliko zaprt, potem pa sem našel prazen prostor in prehitel Gavirio za zmago. Občutek je super,« je organizatorjem po dirki dejal Dainese.

»Naš načrt je bil, da v sprint pripeljemo Ceesa Bola. V zadnjih kilometrih pa smo spremenil načrt, saj je dejal, da se ne počuti najbolje. Skušal sem ostati zbran in sproščen. Moram se zahvaliti tudi Bardetu, ki me je kot kandidat za visoko uvrstitev v skupni razvrstitvi popeljal skozi zadnji ovinek. To kaže, da res delamo kot ekipa,« je še ekipo pohvalil mladi Italijan. Giro je moral sicer zapustiti Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche-Wanty-Gobert). Zmagovalec torkove desete etape si je namreč pri odpiranju penine poškodoval levo oko, zaradi česar se je ekipa po posvetu z Eritrejcem in zdravniškim osebjem odločila, da 22-letnik zapusti rožnato pentljo.

V četrtek bo na sporedu razgibana etapa od Parme do Genove (204 km). V njej bodo morali kolesarji premagati 2600 višinskih metrov, vseeno pa ne gre pričakovati sprememb med najboljšimi v boju za rožnato majico.