»Trenutno je za nas vse skupaj očitno zelo frustrirajoče,« je dejal veteran kraljev Kopitar. »Ta serija je bila zelo težka, dali smo vse od sebe in na to moramo biti ponosni. Vsekakor obstaja element rasti znotraj naše ekipe, kar je bilo vidno skozi celotno sezono in v končnici. Danes nam ni šlo in je zelo frustrirajoče, ker smo prišli sem v prepričanju, da lahko to storimo, in nismo,« je občutke opisal kapetan kraljev Kopitar.

Za Edmonton sta v dvorani Rogers Place zadela Cody Ceci in Connor McDavid, ki je bil podajalec pri prvem zadetku. Domači vratar Mike Smith je ubranil 29 strelov kraljev, med njimi tudi štiri poskuse za spremembo izida slovenskega zvezdnika Kopitarja. Vratar Edmontona je še drugič v letošnji končnici proti kraljem ohranil mrežo nedotaknjeno. Prva tretjina obračuna je minila brez zadetkov. Edmonton je povedel v 34. minuti, drugi zadetek na tekmi pa je padel v 17. minuti tretje tretjine. Gostujoči vratar Jonathan Quick je zbral 39 obramb.

Edmonton se bo v drugem krogu končnice v zahodni konferenci na štiri zmage pomeril z boljšim iz serije med Calgaryjem in Dallasom. Ekipi sta poravnani 3:3 v zmagah. Edmonton je redni del končal na drugem mestu v pacifiški diviziji s 104 točkami, kralji pa so bili v tej skupini z 99 točkami tretji. Edmonton je doslej petkrat osvojil Stanleyjev pokal, a zadnjič leta 1990.

»Dobro je zmagati na takšen način,« je bil zadovoljen igralec tekme McDavid. »Vedno se veliko govori o obrambni strani igre, zato mi zelo ugaja, ko je naša ekipa znala v pravem trenutku v velikem slogu prikazati prav takšno igro, ob vratarju, ki je odigral odlično. Gre seveda za šele prvi krog, upam, da nas čaka še dolga pot, tisto, kar je pomembno v tem trenutku, je, da smo preživeli,« je bil vzhičen prvi strelec Edmontona.

»Mislim, da še nikoli nisem slišal tako glasnih navijačev v tej dvorani, pa sem bil že nekajkrat v končnici, neverjetno je biti del vsega tega,« je dejal Smith. »Zadnji dve sezoni brez navijačev sta bili zanič. Zmagati na 7. tekmi pred domačimi navijači je neverjeten občutek, in upam, da se bo vse skupaj ponovilo v naslednjem krogu.«

Znani so še drugi udeleženci četrtfinala končnice severnoameriške hokejske lige. Tudi v vzhodnem delu lige NHL sta o potnikih v drugi krog bojev za Stanleyjev pokal odločali sedmi tekmi. Hokejisti ekipe Carolina Hurricanes so na domačem ledu premagali Boston Bruins s 3:2 ter zmagali serijo s 4:3 v zmagah.

Ekipa Toronto Maple Leafs pa je na domačem letu na odločilni tekmi doživela poraz z 1:2 proti gostujoči zasedbi Tampa Bay Lightning. Dvakratni branilci naslova so se uvrstili v naslednji krog s 4:3 v zmagah. Tampo v drugem krogu čaka floridski tekmec, Florida Panthers, ki je s 4:2 izločil Washington. Carolina pa se bo za konferenčni finale pomerila z zmagovalcem obračuna med New York Rangers in Pittsburgh Penguins. Tudi v tem obračunu bo odločala sedma tekma, saj sta ekipi poravnani 3:3 v zmagah.