V nedeljo zgodaj zjutraj se je končal evrovizijski popevkarski teden, ki ga je gostila Italija, natančneje Torino, glavno mesto Piemonta. Spektakularno predstavo dveh predtekmovalnih in finalnega večera so vodili Laura Pausini, Mika in Alessandro Cattelan, med 40 nastopajočimi državami pa so že pred samimi nastopi različne stavnice razglasile favorite in poražence. Tokrat se stavnice niso zmotile, po dolgem preštevanju glasov in po še daljši razglasitvi glasov je zmagala Ukrajina, ki so ji zmago napovedovali dobesedno vsi. Jasno, evrovizijsko popevkarsko glasovanje je že dolga leta zelo politično, tokrat pa je bilo še bolj kot navadno, saj v Ukrajini divja vojna, ki je dala protivojni in domoljubni skladbi Stefania v izvedbi etno reperjev Kaluš Orkestra dodaten pospešek.

Slovenski glasovalcem je bila sicer ljubša srbska predstavnica pevka Konstrakta, ta je v zanimivi, za naše kraje gotovo alternativni skladbi, kritizirala srbsko javno zdravstvo, ki ima podobne težave kot naše. Srbska skladba je zasedla peto mesto, med glasovalci pa se je za favoriziranimi Ukrajinci prebila celo na drugo mesto. To pa seveda pomeni, da so mimo časi, ko so zmagovali enostavni ritmi ali patetične skladbice. Očitno je, da predvsem na vzhodu Evrope gojijo skladbe, ki so povezane s predelanimi ritmi, veliko pa je tudi različnih mehkih in težkih oblik rokerske glasbe. 

Ker se tekmovanje za pesem Evrovizije odvije v državi, ki je zmagala na tekmovanju leto prej, je kar nekaj ugibanj, kje bi lahko bilo tekmovanje naslednjega maja. Izbirala bo seveda Ukrajina. Nekateri optimistično menijo, da bi bilo tekmovanje vseeno kar v državi zmagovalki, drugi so prepričani, da je najbolje, da bi ga organizirali v kateri od ukrajinskih sosed, jasno, ne v Belorusiji ali Rusiji, ki so jih zaradi vojne tako ali tako izločili že iz letošnje prireditve. Tretja možnost bi bila, da določijo že vnaprej prizorišče bolj na zahodu Evrope. Sicer pa je časa več kot dovolj in morda se do naslednjega konča tudi agresija na Ukrajino.

Za konec še stavek ali dva o naših predstavnikih, skupini LPS, ki so se s skladbo Disko uvrstili daleč na zadnje mesto. Celo slabše, kot so jim obetale stavnice. Morda bi bil čas, da se odgovorni na naši nacionalni radijskotelevizijski ustanovi prenehajo ukvarjati s političnim kadrovanjem in cenzuro najboljših oddaj in začnejo ustvarjati program. Tudi razvedrilnega oziroma glasbenega, ki bi generiral bolj resno popularno glasbo. Z nastopi nadebudnih fantov in punce, ki bi bolj sodili v sklop legendarne oddaje Veseli tobogan, na visoko profesionalnih evrovizijskih koncertih postavljajo sebe, pa tudi državljane v neroden položaj.