Drugi največji ruski proizvajalec nafte podrobnosti o nakupu družbe Shell Neft ni razkril. Posel bo zaključen po pridobitvi dovoljenja ruskega varuha konkurence.

»V skladu s tem dogovorom bo več kot 350 ljudi, ki so trenutno zaposleni pri Shell Neftu, prešlo na novega lastnika tega podjetja,« je v izjavi, ki jo je objavil Lukoil, zapisal Huibert Vigeveno iz Shella.

Shell je konec februarja napovedal, da bo prodal svoje deleže v vseh skupnih naložbah z ruskim državnim energetskim velikanom Gazpromom, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napotil vojake v Ukrajino. Takrat je skupina vrednost teh naložb ocenila na približno tri milijarde dolarjev.

Britanski energetski gigant je nato marca napovedal, da se bo v skladu s politiko britanske vlade umaknil iz vseh poslov v zvezi z ruskim plinom in nafto, vključno iz projektov Severni tok 2 in Sahalin 2.

Velika Britanija sodeluje v mednarodnih prizadevanjih za kaznovanje Rusije zaradi vojaške agresije v Ukrajini z zamrznitvijo sredstev, prepovedmi potovanj in sankcijami.

Številna zahodna podjetja, od trgovcev na drobno do finančnih podjetij, so že ustavila svoje poslovanje v Rusiji, odkar je Moskva konec februarja poslala vojake v Ukrajino.