EASA in ECDC sta se za posodobitev oziroma omilitev skupnih pravil odločila spričo zadnjega razvoja dogodkov v pandemiji covida-19 - predvsem ravni precepljenosti in naravno pridobljene imunosti proti covidu-19 ter odprave večine protikoronskih omejitev v državah članicah EU.

Nova pravila glede uporabe zaščitnih mask - ta načeloma ne bo več obvezna, jo pa EASA in ECDC še vedno priporočata kot eno najučinkovitejših zaščit proti okužbo z virusom sars-cov-2 - bodo stopila v veljavo v ponedeljek prihodnji teden.

Tudi po tem datumu pa se bodo pravila med letalskimi družbami razlikovala - EASA in ECDC npr. za lete na destinacije, kjer uporaba mask v javnem prometu ostaja obvezna, in z njih še naprej svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih. Izjema so poleg tega posebej ranljivi potniki, ki jim ne glede na siceršnja pravila priporočajo uporabo mask, po možnosti tipa FFP2/N95/KN95.

Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC svetujeta, da se ta v čim večji meri spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti. Če bi na primer striktno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje t. i. ozkih grl oziroma gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo.

V zvezi z zbiranjem dodatnih podatkov o letalskih potnikih preko posebnih obrazcev, ki so bili uvedeni v času pandemije, zdaj pa jih večina držav ne zahteva več, EASA in ECDC letalskim družbam svetujeta, da ohranijo sisteme zbiranja teh podatkov v pripravljenosti. Že kmalu - npr. ob morebitnem pojavu nove, nevarnejše različice sars-cov-2 - se lahko namreč izkažejo za zelo pomembne.

»Za vse nas je veliko olajšanje, da končno prihajamo na stopnjo v pandemiji, ko lahko začnemo rahljati zdravstvene zaščitne ukrepe. Številni potniki in tudi člani letalskih posadk si močno želijo, da maske ne bi bile več obvezen del letalskega prometa. Zdaj smo na začetku tega procesa. Potniki bi morali še naprej spoštovati zahteve svoje letalske družbe in v primerih, ko preventivni ukrepi niso obvezni, sprejemati odgovorne odločitve ter spoštovati izbiro drugih potnikov,« je ob tem današnji novici poudaril izvršni direktor EASA Patrick Ky.