Potem ko so košarkarjem Dallasa v ligi NBA po zmagah na tretji in četrti tekmi polfinala zahodne konference zrasla krila, jim jih je Phoenix na peti tekmi znova porezal. Moštvo iz Arizone je pred svojimi navijači slavilo zmago s kar 30 točkami razlike (110:80) in je tako le še uspeh oddaljeno od uvrstitve v finale zahoda. Pri gostiteljih je bil z 28 točkami najkoristnejši posameznik Devin Booker, pri Dallasu pa je Luka Dončić 28 točkam dodal še enajst skokov.

Dallas je dobro odprl peto tekmo v Phoenixu in bil povsem blizu tudi še ob polčasu, nato pa je sledila katastrofalna tretja četrtina, v kateri so izgubili kar 12 žog, gostitelj pa jo je dobil s 33:14. »Če bi imel odgovor, kaj smo delali narobe, potem verjetno tega ne bi storili. Najprej je treba reči, da je Phoenix izjemno moštvo, ki kaznuje vsako malenkost. Če bi kaj izpostavil, je to, da smo igrali prepočasi. Ko smo na tretji in četrti tekmi dvignili ritem, smo zmagali. Tokrat nas je Phoenix znova prisilil v počasnejšo igro, ko pa se igra ustavi, so izjemni v obrambi. Zadržali so nas na vsega 80 doseženih točk, kar je izjemno,« je povedal Luka Dončić in zagotovil, da s soigralci ne izgubljajo samozavesti. »Vračamo se domov pred naše izjemne navijače, ki bodo znova pripravili odlično vzdušje. Samozavest nam ni padla, vemo pa, da bo dve zaporedni tekmi proti Phoenixu težko dobiti. A upanja nismo izgubili in razmišljamo le o tem, kako dobiti šesto tekmo, nato pa bomo videli, kaj in kako.« Ena od težav Dallasa na peti tekmi je bila tudi ta, da niso igrali moštveno, kar potrjuje skupno zbranih le devet asistenc. »Ne moti nas, če igramo veliko ena na ena. A pomembno je, da žoga medtem pride tudi do rakete ter da točke dosegamo izpod koša. Tokrat so nas povsem pregnali iz tega prostora,« je še dodal Dončić.

Povsem drugačno razpoloženje je bilo pri Phoenixu, ki je znova deloval kot dobro naoljen stroj. Devin Booker veliko zaslug pripisuje trenerju leta v ligi NBA Montyju Williamsu. »Imeli smo sestanke in gledali posnetke. Trener Williams je izpostavil, kje moramo narediti korekcije. Poslušali smo ga in rezultat je očiten,« je povedal glavni strelec Phoenixa, ki je imel izdatno pomoč v Deandreju Aytonu (20 točk, devet skokov). »Obramba. To je osnova našega programa, osnova naše filozofije. Tokrat smo bili v tem pogledu izjemni. Ko igramo tako v obrambi, potem nas je težko premagati. Če bo tako tudi naprej, si lahko obetamo velike stvari,« je izpostavil Monty Williams. »Po dobrem prvem polčasu je sledila katastrofalna tretja četrtina tako v napadu kot v obrambi. Igrali smo podobno slabo kot na prvi in drugi tekmi. Phoenix nas je povsem oddaljil od rakete in pošteno moramo priznati, da so bili izjemni v obrambi. Na nas je, da smo naslednjo tekmo pripravljeni in boljši, kar tudi bomo,« pa je jasen trener Dallasa Jason Kidd. Naslednja tekma bo v noči na petek.