Po daljšem času je bila ponovno na sporedu oddaja Studio City, a je potekala v dveh izvedbah. V Mladinskem gledališču je voditelj Marcel Štefančič oddajo vodil v živo pred gledalci; spremljati jo je bilo mogoče tudi na internetnih kanalih. V pogovoru je gostil voditelja Gibanja Svoboda Roberta Goloba in filozofa Slavoja Žižka. Golob je predstavil svoje poglede na bodočo vladno politiko in koalicijo. Kot enega prvih ukrepov je napovedal sprejemanje zakona, s katerim bi popravili krivice, ki jih je povzročila Janševa koalicija; napovedal je tudi spremembo zakonodaje o RTV Slovenija, s katero bi se javni medij depolitiziral. Žižek je poglede razširil in globaliziral. »Živimo v dobi štirih jezdecev apokalipse,« je dejal. Epidemije, vojne, lakote in digitalnega nadzora. Na prvem programu Televizije Slovenija so ob istem času predvajali pregled arhivskih prispevkov iz Studia City izpred tridesetih let. Gostov v studiu ni bilo.

Podpora javnosti

Neposredno soočenje dveh izvedb oddaje je do konca razgalilo krizo, ki jo je vodstvo RTV Slovenija ustvarilo s prekinitvijo sodelovanja z Marcelom Štefančičem. Generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough Štefančiču očita, da je na marčevski javni tribuni o RTV Slovenija žaljivo govoril o zaposlenih na RTV in da je v izjavah grozil. Zaposleni, nasprotno, Marcela Štefančiča, ki je v četrt stoletja vodenja oddaje postal eden najprepoznavnejših obrazov javne televizije, podpirajo.

Štefančiča podpira tudi javnost – za ohranitev oddaje Studio City in njegove voditeljske vloge je Inštitut 8. marec doslej zbral več kot dvaindvajset tisoč podpisov. Pred tem so zbrali tudi štirideset tisoč podpisov v podporo neodvisnosti RTV Slovenija. Njen položaj je ogrožen, saj so ukinitve oddaj in odstranjevanje voditeljev politično motivirane poteze, ki jih dirigira stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Težave na televiziji

O usodi oddaje Studio City je včeraj potekala razprava tudi na izredni seji programskega sveta. Generalni direktor Grah Whatmough je programskim svetnikom pojasnil, da so za nadomestno voditeljico skušali angažirati novinarko Vido Petrovčič, ki pa zaradi groženj njeni družini ponudbe ni sprejela. Direktor je dodal, da je vodenje odklonil še en voditelj, tretji pa naj bi ob odločitvi omahoval. Poleg tega je celotna uredniška ekipa Studia City sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu, so še sporočili iz vodstva RTV Slovenija.

Posledično je programski svet na predlog generalnega direktorja začel razpravo o začasnem umiku oddaje iz programa. K temu se je nagibal zlasti predsednik programskega sveta Peter Gregorčič, predstavniki zaposlenih pa so predlagali, da se oddaja vrne v prvotni obliki z voditeljem Štefančičem. Nazadnje je generalni direktor predlog umaknil, saj naj bi do 23. maja skušali najti rešitev z novim voditeljem. Če to ne bo mogoče, je dejal, pa oddaje po 30. maju res ne bo več. Dotlej naj bi v ustaljenem terminu ob ponedeljkih nadaljevali predvajanje arhivskih posnetkov.

Programski svetniki so včeraj sicer sprejeli sklep, s katerim bo na RTV Slovenija uvedenih več sprememb. Med drugim naj bi uredništvo informativnega programa razdelili na dva (nazorsko) različna dela. Zaposleni opozarjajo, da to z vidika organizacije dela ni sprejemljivo in da tudi ni skladno s temeljnimi akti, ki opredeljujejo delovanje javne radiotelevizije, ter z njenim poslanstvom. 

Posnetek oddaje si lahko ogledate tukaj.