Zdravljica je postala stalnica na dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu. V Maggiori je v nedeljo v čast najboljšega motokrosista na svetu Tima Gajserja igrala že šestič v tej sezoni. Štajerec je dosegel 34. zmago v kraljevem razredu MXGP, vštevši pet zmag v nižjem razredu, pa je poslušal slovensko himno že 39. Tim Gajser se je na VN Italije jubilejno 80. uvrstil na zmagovalni oder v razredu MXGP, skupno že 94.

Na sobotnih kvalifikacijah je bil Gajser drugi, potem ko je zaostal le za Francozom Maximom Renauxom, in si pridirkal odlično izhodišče za nedeljsko dirko. Na prvi dirki je slovenski as startal slabše ter bil na začetku peti. Hitro se je prebil na tretje mesto. Na progi, ki ima zelo malo prostora za prehitevanje, je bila dodatna težava mokra in vlažna steza, ki jo je povzročil dež. Gajser je imel precej težav z mokrimi očali, saj mu je vlaga zameglila vidno polje, zato je zadnja dva kroga oddirkal kar brez očal. Čeprav je bil na prvi dirki najhitrejši, se je slovenski dirkač veselil druge dirke, saj je vedel, da ima še precej rezerve.

Na drugi dirki je bil Gajser po startu četrti, a je hitro stvari postavil na svoje mesto ter najprej zlahka opravil s tekmeci, v nadaljevanju pa iz kroga v krog povečeval prednost, ki je na koncu znašala kar 20 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Najboljši motokrosist sezone je kazal podobo, kot bi bil na treningu, medtem ko so se na eni najuglednejših prog na svetu drugi motokrosisti bojevali z zahtevno konfiguracijo. »Na drugi progi sem resnično užival. Vse je šlo kot po maslu. Navduševal sem se v iskanju novih linij, nekaj od njih sem jih naredil tudi sam, ko sem si utiral pot do prehitevanja. Četudi je bila morda zmaga videti lahka, moram pohvaliti celotno ekipo. Vsi res trdo garajo, motor imam odličen, povrhu pa se še dobro počutim, kar je zmagovita formula,« je po tretji skupni zmagi zapored, na kateri je bil najhitrejši na obeh dirkah, povedal Tim Gajser.

Na obeh dirkah je bil v kraljevem razredu drugi Švicar Jeremy Seewer, ki se je v najmočnejšem razredu 16. v karieri uvrstil na zmagovalni oder, tretji pa Maxim Renaux. Ker zaradi poškodbe rame v Maggiori ni dirkal Španec Jorge Prado, je Gajser po sedmih dirkah sezone v skupnem seštevku povišal prednost na kar 81 točk pred najbližjim zasledovalcem Maximom Renauxom. Do konca letošnjega svetovnega prvenstva bo še 13 dirk, naslednja pa bo na sporedu že čez šest dni. Tretjič zapored se bodo najboljši motokrosisti sveta merili v Italiji, in sicer na VN Sardinije v Riola Sardu.

Slovenijo je v Maggiori v razredu MX2 zastopal še Jan Pancar, ki je na treningu dosegel spodbuden deveti čas. Na dirki mu je šlo slabše, z 19. in enajstim mestom pa je bil v skupnem seštevku 14., kar mu je prineslo dodatnih dvanajst točk svetovnega prvenstva.