Končalo se je, še preden se je sploh dobro začelo. Omenjena ugotovitev velja za slovenskega kolesarja Jana Tratnika, ki se je na letošnjo dirko po Italiji podal z visokimi cilji, na glas je razmišljal celo o tem, da bi utegnil na uvodnih treh etapah, ki so potekale na Madžarskem, obleči rožnato majico vodilnega. A od vsega skupaj ni bilo ničesar. Izjemno smolo je imel namreč že v zaključku prve etape, ko je padel, a z visokim zaostankom še prišel do cilja. V bolečinah je nato nastopil tudi na sobotnem kronometru v Budimpešti, kjer je imel državni prvak v vožnji na čas pred dirko prav tako velike apetite, a je bil z zaostankom minute in petih sekund 111. V nedeljo se je na tretji etapi dokončno sprijaznil, da tako ne bo šlo naprej in odstopil, še preden se je dirka po Italiji torej dejansko začela odvijati na italijanskih tleh.

»Na žalost je bil Jan Tratnik v tretji etapi prisiljen zapustiti dirko po Italiji. Slovenski prvak v kronometru je bil po padcu v prvi etapi poln brazgotin in je čutil hude bolečine v desnem zapestju in dlani. Z opornico je imel prevelike težave z držanjem krmila, zato je bil odstop logična poteza. Tratnik bo v kratkem odšel na podrobnejše preglede,« so sporočili iz njegove ekipe Bahrain Victorious, v dresu katere na dirki tako ostaja edini slovenski predstavnik Domen Novak. Ta je na sobotnem kronometru s tremi sekundami zaostanka manj od Tratnika za zmagovalcem, Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange Jayco), zasedel 108. mesto. »Trdo smo delali na kolesu za kronometer, saj sem želel biti hiter. A to je le majhen delček Gira v primerjavi z vsemi gorskimi etapami, ki nas še čakajo,« je po zmagi povedal Anglež, ki je pred štirimi leti na Giru v rožnati majici prevozil skoraj dva tedna, a se naposled do cilja v njej ni uspel pripeljati. V nedeljo je bil Novak na tretji etapi, zadnji na Madžarskem (201 kilometer dolga trasa je bila speljana od Kaposvarja do Balatonfüreda), 159. z 21 sekundami zaostanka za še enim Britancem, Markom Cavendishom (Quick-Step Alpha Vinyl), ki je bil najmočnejši v ciljnem sprintu glavnine.

Rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku je tako po kronometru, na katerem je bil drugi, kot po nedeljski etapi, na kateri je v cilj prišel v času zmagovalca, zadržal Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). V ponedeljek je na dirki po Italiji prost dan, saj kolesarje in njihove ekipe čaka selitev na Sicilijo, kjer jih čakata naslednji dve etapi, nato pa sledi selitev na celino in pot proti severu italijanskega škornja.