Na spletni strani omenjenega medija so novici priložili tudi satelitski posnetek goreče ladje, a avtentičnost tega še ni potrjena.

Iz Moskve so sporočili, da nimajo informacij o napadu na omenjeno ladjo. Ukrajinska vojska prav tako še ni podala komentarja, je pa zato posredno namignila na uspešnost napada, s tem ko je v posodobljeni statistiki izgub ruske vojske v Ukrajini število uničenih ladij dvignila z 10 na 11.

Admiral Makarov je del ruske črnomorske flote in je v rabi šele od leta 2017.

Če se nepotrjene navedbe o požaru na ladji Admiral Makarov izkažejo za resnične, bo to še en hud udarec za črnomorsko floto, ki je 13. aprila izgubila glavno ladjo Moskva.

Jeklarno Azovstal uspelo zapustiti še 50 civilistov

Iz obkoljene jeklarne Azovstal v uničenem mestu Mariupolj na jugu Ukrajine so danes uspešno evakuirali še 50 civilistov, so danes potrdili v Kijevu. Tudi ruske tiskovne agencije so pred tem poročale, da je območje uspelo več deset ljudem.

»Danes nam je uspelo iz Azovstala evakuirati 50 žensk, otrok in starejših ljudi,« je na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk.

Ruska tiskovna agencija Tass je pred tem poročala, da je danes območje zapustil že tretji avtobus s civilisti iz Azovstala, na katerem naj bi bilo 23 ljudi. Skupno naj bi jih danes iz jeklarne, ki jo oblegajo ruske sile, odšlo že 48.

Rusija je nedavno do vključno sobote napovedala večurno prekinitev ognja dnevno, ki bi omogočila umik civilistov, ki so obtičali na območju jeklarne. Danes naj bi s tem namenom na območje prispeli avtobusi Združenih narodov in Mednarodnega odbora Rdečega križa, pod okriljem katerih poteka reševalna akcija.

Ukrajinski borci, ki še vztrajajo v ogromnem tovarniškem kompleksu, so sicer danes ruski strani očitali kršitve prekinitve ognja - tarča obstreljevanja naj bi bilo celo vozilo, namenjeno evakuaciji.

Obtožbe na račun ruske vojske je ponovila tudi Irina Vereščuk, ki je zapisala, da so »stalno kršile« prekinitev ognja v času evakuacij. »Evakuacije so se torej močno upočasnile,« je sporočila.

Tako iz Mariupolja kot iz Azovstala so sicer po navedbah ukrajinskih oblasti in generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa od začetka reševalne operacije pod vodstvom Združenih narodov evakuirali skoraj 500 civilistov.

Zelenski: Mariupolj je povsem uničen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da je ukrajinsko mesto Mariupolj na obali Črnega morja povsem uničeno. V nagovoru prek video povezave londonskemu think-tanku Chatham House je Zelenski dejal, da so ostanki jeklarne Azovstal edino, kar je ostalo v Mariupolju.

Območje jeklarne Azovstal je edini prostor znotraj Mariupolja, ki je še pod nadzorom ukrajinskih sil. Kljub občasnim evakuacijam civilistov z območja jeklarne ukrajinske oblasti ocenjujejo, da je skupaj s pripadniki oboroženih sil v tunelih in zakloniščih pod jeklarno še vedno ujetih okoli 200 ljudi.

»Morate razumeti, da Mariupolj nikoli ne bo padel. Nič ni ostalo tam, da bi razpadlo. Popolnoma je že uničeno ... tam ni strukture. To je vse popolnoma uničeno,« je dejal Zelenski.

Ukrajinska vojska je danes obtožila ruske sile, da so streljali v času evakuacij in premirja, ki ga je Rusija sama razglasila.

»Če ubijajo ljudi, ki bi lahko bili izmenjani kot ujetniki vojne ali izpuščeni kot civilisti ... če njih uničijo, potem mislim, da ne moremo imeti kakršnihkoli diplomatskih pogovorov z njimi po tem,« je še dodal ukrajinski predsednik.

Zelenski je v nagovoru znova namignil tudi na poročila o tem, da naj bi Rusija želela v Mariupolju ob dnevu zmage 9. maja organizirati vojaško parado. Te navedbe so v Moskvi označili za neresnične.

Od začetka reševalne operacije pod vodstvom Združenih narodov je bilo iz porušenega Mariupolja in oblegane jeklarne Azovstal evakuiranih skoraj 500 civilistov, je danes sporočil vodja ukrajinskega predsedniškega urada Andrij Jermak.