Se pa meni, ki sem optimist po naravi, predvsem pa sem realist, zdi 70-odstotna udeležba na volitvah, po resnično brutalni torturi politične garniture, ki je vladala zadnji dve leti, in po izjemnem odzivu civilnodružbenih organizacij, ki so resnično veliko energije vložile v aktiviranje volilcev, vseeno malo. To pomeni, da skoraj tretjina celotnega volilnega telesa ni zaznala potrebe, da se aktivira. Pomeni tudi, da je skoraj tretjina tistih, ki so volili, v dogajanju zadnjih dveh let prepoznala metode, kakršne si želijo še naprej?!

Po vsem, kar je ta vlada s svojimi oprodami storila v preteklih dveh letih slabega za narod in narodu, navsezadnje smo doživljali podobno v preteklosti že dvakrat, sem resnično pričakoval plebiscitarni obisk volitev in nedvoumno ljudsko izpisnico Janši kot politiku iz politike.

Idealiziram? Pravim, da sem realist. Prvo je posledica močne želje, drugo je dejstvo. In kot tak, kot državljan, kot Slovenec sem sebi zavezan, da bodočemu mandatarju izrazim lastno upanje, željo in zahtevo, da s svojimi dejanji v prihodnosti povzroči narodnostno poenotenje. Z delovanjem v smislu pravičnosti za vse, spoštovanja vsem, blaginje za vse, bo nedvomno te lastnosti prenesel tudi na družbo. In te lastnosti so osnova za poenotenje. To pa si narod končno zasluži.

Želel bi izraziti še naslednje lastno mnenje. Volilci, ki so volili, so nedvoumno dr. Goloba izbrali za tistega, v katerega polagajo upanje in vero, da bo tlakoval pot v boljšo prihodnost. Meni osebno pa so zmagovalke teh volitev vsa nastala civilnodružbena gibanja in organizacije, v prvi vrsti petkovi protestniki, ki so zmogli aktivirati potrebno zainteresirano in strokovno družbeno javnost, da se mirno, a odločno zoperstavi vladni torturi, in so kot taki tisti pravi temelj upanja narodu za prihodnost, če politika zopet odpove. Hvala vsem.

Na koncu samo še to. Državljani Slovenije si zaslužimo, da se naslednje volitve izvedejo na način, ki bo dal ljudem možnost izbire tistega, za katerega ljudstvo želi, da ga zastopa. Veliko je že postorjenega in pripravljenega v pravo smer, samo še politika mora postoriti svoje. To bo volilcem in državljanom prvi pravi pokazatelj, ali bo prihodnja politična garnitura, ki bo zavladala, resnično delovala v smislu svojih obljub zadnjega meseca. Z ljudmi, za ljudi!

Brane Kostrevc, Dobrova