Nova Zelandija je ob izbruhu pandemije covida-19 marca 2020 zaprla svoje meje, danes pa jih je odprla za cepljene obiskovalce iz okoli 60 držav, tudi iz Slovenije.

Potniki morajo pred odhodom in ob prihodu v državo še vedno opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, samoizolacija pa ni več potrebna.

Novozelandski minister za turizem Stuart Nash pričakuje, da bo v Novo Zelandijo že danes priletelo več tisoč tujcev. "Danes je dan za praznovanje in velik trenutek za našo ponovno povezanost s svetom," je izjavil Nash. Ob tem je poudaril, da vnovično povezovanje ni pomembno samo zaradi združevanja družin in prijateljev, ampak tudi zaradi hitrejšega gospodarskega okrevanja.

Nova Zelandija je sicer že sredi marca znova odprla meje za obiskovalce iz Avstralije.

V Novo Zelandijo po besedah ministra vsak teden pride okoli 33.000 ljudi, njihovo število pa se bo ob sprostitvi mejnega režima še povečalo. Po trenutnih napovedih bo Nova Zelandija svoje meje popolnoma odprla do oktobra.

Nova Zelandija, država s pet milijoni prebivalcev, je od začetka pandemije zabeležila skoraj milijon primerov okužb s covidom-19, umrlo je 700 covidnih bolnikov.