Še nekoliko višje so cene na bencinskih servisih ob avtocestah. Na Petrolovih avtocestnih črpalkah je za 95-oktanski bencin zdaj treba odšteti 1,682 evra na liter, na OMV-ju pa 1,697 evra. Za liter dizla bo na Petrolu treba odšteti 1,876 evra na liter, na avtocestnih črpalkah OMV-ja pa 1,889 evra.

Za 50-litrov 95-oktanskega bencina je bilo tako v soboto treba plačati 75,15 evra, danes pa se cena giblje med 80,85 in 84,85 evra. Za dizelsko gorivo je 50-litrski rezervoar v soboto stal 77,05 evra, danes zjutraj je zanj treba odšteti med 90,8 evra in 94,45 evra.

Cene primerljive z Avstrijo in Hrvaško

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen po ruskem napadu na Ukrajino.

Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter. Nato je 31. marca zaradi težav, ki jih je regulacija povzročila za nekatere manjše ponudnike, na malenkost nižji ravni določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene.

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov v vmesnem obdobju po navedbah gospodarskega ministrstva stabilizirale in ker trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv, vlada regulacije ni podaljšala.

Na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom, tako da je pričakovati njihovo opaznejšo rast. V družbi Petrol so v soboto potrdili podražitev, kot pravijo, bodo cene primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

Na nekaterih servisih zmanjkalo goriva

Zaradi napovedanih podražitev so sicer v družbah Petrol in OMV na nekaterih bencinskih servisih v petek in soboto zaznali povečano povpraševanje po pogonskih gorivih. Kljub povečani dobavi zalog je na nekaterih servis za krajši čas zmanjkalo goriva.

Nekoliko bodo cene blažile nižje trošarine. V četrtek je vlada do konca julija podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, ob pogonskih gorivih še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Nižje trošarine bodo tako vsaj nekoliko nižale račune za elektriko, ki se bodo s tistimi za maj vrnili vsaj na raven, preden je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Že z majem medtem kar nekaj ponudnikov za gospodinjstva draži plin. Cene plina na trgu so sicer trenutno nižje od rekordov s konca 2021, a še vedno vztrajajo na ravneh, ki so bile v tem času lani nepredstavljive.