Trenutno je za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF na borzi ICE treba odšteti 110,75 dolarja na megavatno uro, kar je 7,3 odstotka več kot v torek.

Rusija je sporočila, da so Poljski in Bolgariji prekinili dobavo zemeljskega plina, ker ga državi nista plačali v rubljih, kot to zdaj zahteva Rusija. Gazprom je še zagrozil z zmanjšanjem dobav Evropi, če bosta državi plin jemali iz tranzitnih plinovodov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v odzivu zatrdila, da so bili na ta scenarij pripravljeni in da je prekinitev dobave plina nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje.

Von der Leynova je zatrdila, da iščejo alternative pri dobavah plina ter delajo na zapolnitvi skladišč plina po EU. Dejala je, da imajo članice načrte za take primere, se usklajujejo in so solidarne med seboj.

Geoplin: Dobave zemeljskega plina v Slovenijo tečejo skladno z nominacijami

Dobave zemeljskega plina po pogodbi, ki jo ima družba Geoplin sklenjeno z rusko energetsko družbo Gazprom, tečejo v Slovenijo skladno z nominacijami. Ruski plin medtem če naprej teče v Avstrijo, od koder Slovenija uvaža precejšen delež zemeljskega plina.

Rusija je danes namreč ustavila dobavo zemeljskega plina Poljski in Bolgariji. Ruska družba Gazprom pa je ob tem zagrozila z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo, če bosta državi jemali plin iz tranzita.

Kot so za STA danes pojasnili v družbi Geoplin, dobave zemeljskega plina po pogodbi, ki jo ima družba sklenjeno z Gazpromom, tečejo skladno z nominacijami.

Nemotena je tudi dobava ruskega zemeljskega plina v Avstrijo, pa je danes sporočila avstrijska vlada. "Od začetka vojne se obseg dobave ni spremenil. Pravzaprav se je povečal," je po poročanju Reutersa na novinarski konferenci povedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Avstrija je sicer pomemben vir zemeljskega plina za Slovenijo. V 2020 so slovenski dobavitelji in trgovci iz severne slovenske sosede, natančneje iz plinskega vozlišča v Baumgartnu na severovzhodu države in spremljajočih skladišč, uvozili 91 odstotkov celotne uvožene količine zemeljskega plina, pri čemer se v Baumgarten steka predvsem plin iz Rusije, a tudi iz Norveške in drugih držav dobaviteljic.