Stremite k ravnovesju med osebnim in profesionalnim življenjem? Še vedno niste odkrili, kako ga doseči? Iščete formulo za način življenja, ki vam bo to omogočila? Iz coaching izkušenj sem se naučila, da ni splošnega nasveta, ker je vsak od nas edinstven. Odraščali smo v različnih okoljih in kulturah, na svoj način se prilagajamo izzivom okolja in gospodarstva, ljudem okoli sebe in trendom, ki jih na sebi lasten način usklajujemo s svojimi željami, potrebami, pričakovanji, načrti, sredstvi in potenciali.

Ne verjamem, da se koncepta ravnovesja med profesionalnim in osebnim življenjem lahko naučite iz priročnika. Moje izhodišče za razlago bo nedavno potovanje v Ameriko, ko sem odkrivala, koliko skupnega imajo AnnaWintour, Ray Charles in Inglenook. Medtem ko vi berete ta zapis, bom spet v tujini. Teden dni bom delala z vodji velikega mednarodnega podjetja in moj mož potuje z mano. Vsaj štirikrat na leto se odpraviva na zanimive konce sveta (tudi po službeni dolžnosti). Na skupnih potovanjih se učiva, nabirava izkušnje, doživetja in nove poslovne ideje.

Izkušnje, doživetja in poslovne ideje s potovanj

V vsakem mestu, ki ga obiščem, kupim rojstnodnevne kartice in voščilnice. Kakšno zadovoljstvo, ko meni ljuba oseba odpre poštni predal in tam zagleda nekaj povsem drugega kot le položnico za elektriko. V majhni papirnici v San Franciscu je mojo pozornost pritegnila kartica z izjavo Raya Charlesa »I neverwanted to be famous. I onlywanted to be great«. Med panoramsko vožnjo od San Francisca do San Diega, po cesti Route 1 ali CA-1, sem na družbenih omrežjih objavljala utrinke s poti. Slučajno sem naletela na objavo AnneWintour. Neverjetno, kako privlačna se mi je zdela njena predstavitev masterclass programa: »Ownyourdecisions, andownwhoyou are, butwithoutapology.« Stavek je pritegnil mojo pozornost.

Če se odločite obiskati Kalifornijo, vam kot gurmanka priporočam obisk San Diega, kjer se najejte slastnih tacosov, in ne izpustite doline Napa in obiska vinskih kleti. Midva sva se ustavila pri vinski kleti Franka CoppoleInglenook. Somelje nama je pripravil eno najlepših pokušin. Ob odhodu sva kupila najboljšo steklenico Inglenookovega vina. Steklenica, letnik 2012, nosi ime rubicon. Ko je Julij Cezar s svojo legijo prečkal reko Rubikon, se je zavedal, da je pred točko brez povratka. Takoj ko je prestopil reko, je zanetil rimsko državljansko vojno. In tak neverjeten karakter nosi vino rubicon.

Veličina uspešnega vodje se meri v njegovem zadovoljstvu

Vas zanima, kaj imajo skupnega AnnaWintour, Ray Charles in Inglenook z ravnovesjem med osebnim in profesionalnim življenjem? Napeljali so me na lastno odkritje. Ko najdete službo ali delo, ki ga imate radi in ga z veseljem opravljate, nimate nobene potrebe po zunanjem priznanju ali slavi. Veličina uspešnega vodje ali poslovneža se meri v njegovem zadovoljstvu, ker to pogojuje njegovo poslanstvo v podjetju in družbi. Ni potrebe po hlastanju za visokimi cilji, ki jih narekuje ego. Lahko vas pahne v neravnovesje. Stremite za svojo predanostjo (»grit«). In ko ga najdete, negujte samozaupanje in vero vase, ker sta to vaša notranja motorja in ker naj vas vodijo vaše srce, vaš talent in intuicija (Annine besede). Najprej verjemite vase, da vam bo lahko sledilo celotno podjetje. Delujte kot Cezar, uporabite pogum za drzne odločitve, ki bodo pripomogle k razvoju. Vodite organizacijo do uspehov tako, da delujete avtentično, z notranjim samozaupanjem, pogumnim srcem, podprtim z vizijo in poslanstvom.

Ravnovesje osebnega in poslovnega življenja se skriva v tem, da znamo užiti in uživati vsak dan posebej. Vsako potovanje znova in znova, vsako rojstnodnevno čestitko v svojih barvah, vsak požirek karakternega vina posebej. Ravnovesje je individualno. Vam lastna in edinstvena formula uspeha se lahko spreminja. Na vas je, da jo odkrijete, prilagodite svojemu načinu življenja, temu, kako pogumni ste in pripravljeni narediti spremembo na bolje. In ko enkrat prestopite točko brez povratka, lahko ustvarjate in delate samo to, kar vas osrečuje. Ni potrebe za egom, le želja po spremembi na bolje.

​Mag. Simona Špilak je direktorica kadrovske agencije BOC Institute, strateška svetovalka v mednarodnih podjetjih, executiveleadershipcoachinja in predavateljica.  x