Na šesti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v kraljevem razredu MXGP je bil še petič na vrhu isti dirkač. To je bil Tim Gajser, ki je bil na VN Latvije v Kegumsu najhitrejši na obeh dirkah ter se 38. v karieri veselil zmage na veliki nagradi. Izjemni Slovenec je na drugi preizkušnji zapored dobil obe dirki, potem ko je podvig prvič v tej sezoni dosegel tudi pred dvema tednoma ob Gardskem jezeru. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Slovenec po šestih dirkal povišal prednost na neverjetnih 66 točk prednosti pred Špancem Jorgejem Pradom. Toda sezona bo še dolga, saj bo do konca prvenstva še 14 dirk. Naslednja preizkušnja bo 8. maja v Maggiori v Italiji.

Tim Gajser je v sobotnih kvalifikacijah dosegel tretji čas, potem ko je zaostal za Jorgejem Pradom in Paulsom Jonassom. Na prvi dirki je startal zadržano. Kazalo je, da bo zaostal le za Pradom, a ga je kmalu prehitel še Jonass, ki se je odlično znašel na domači progi. Gajser se je v zahtevnih razmerah, ki jih je otežilo še deževje, v prvi polovici dirke lovil hitrejša tekmeca. Ko je ujel ritem, se je pognal v boj. Najprej je prehitel Jonassa, v nadaljevanju pa še Prada. Ko je kazalo, da bo prvo dirko prepričljivo dobil, je v dveh krogih naredil nekaj napak, tako da se mu je Prado vse bolj bližal. Španec je začutil priložnost in pritiskal na Slovenca.

Le malo je manjkalo, pa bi se zgodila hujša nesreča. Prado je namreč v enem zadnjih skokov pristal tik za Gajserjem in ga zadel v zadnje kolo. K sreči je Gajser ostal na motorju ter se veselili nove zmage, medtem ko je Prado po padcu in močnem udarcu nazadoval na dvanajsto mesto in bil zelo razočaran. »Čutil sem, da sem zelo hiter. To je bil razlog, da sem napadel Tima. Do nesreče je prišlo zaradi spleta številnih okoliščin, od linije Gajserja do moje visoke hitrosti,« je nesrečni dogodek pred startom druge dirke opisal Jorge Prado, ki danes ni imel svojega dne. Na drugi dirki je namreč zasedel šele 13. mesto in v skupnem seštevku svetovnega prvenstva izgubil veliko točk v boju za naslov prvaka.

Druga dirka je bila za Tima Gajserja manj stresna. Slabih 15 minut je sicer dirkal za Jonassom in dodobra preučil linije Latvijca. Na slabi polovici dirke ga je napadel, prevzel vodstvo in rutinirano pridirkal do cilja. Potem ko je pred dirko dejal, da ima na Latvijo mešane spomine, jih je z letošnjim uspehom precej izboljšal. »Za mano je popoln dan. Zelo sem se zabaval, še posebej po tem, ko sem si priboril vodstvo,« je bil kratek in jedrnat Tim Gajser.

Spodbudno je v Latviji dirkal tudi Jan Pancar, ki je v razredu MX2 zasedel skupno enajsto mesto, potem ko je bil na prvi dirki 13,. na drugi pa 11. Najhitrejši je bil Belgijec Jago Geerts pred Norvežanom Kevinom Horgmom in Francozom Tomom Viallejem. x