Rovanperä se je do zmage v močnem dežju zadnji dan dirke prebil prav na zadnji hitrostni preizkušnji, ko je z zmago na "power stagu" dobil tudi pet dodatnih točk za SP.

Reli za SP v slovenski soseščini, ki je že lani poskrbel za razburljiv razplet (odločitev o zmagovalcu je po napaki Elfyna Evansa padla tik pred koncem zadnje hitrostne preizkušnje), je tudi letos postregel s podobnim razpletom.

Mladi Finec, ki pa v letošnji sezoni dokazuje, da je že zrel tudi za največje dosežke, je sicer vodil tako po prvem kot drugem dnevu na reliju, ki je z nekaterimi "brzici" prišel tudi do slovenske meje. A zadnji dan, ko so bile na sporedu le še štiri HP, je kazalo, da se bodo stvari obrnile na glavo.

V 19. hitrostni preizkušnji je namreč območje dirke zajela nevihta z močnim nalivom. V njej se je bolje znašel Tänak, ki je izbral primernejše pnevmatike. Tako je imel pred zadnjo HP, obenem je bil to "power stage" z bonus točkami, Estonec minimalno prednost 1,4 sekunde.

A Finec se ni dal, čeprav pnevmatike niso bile idealne za še mokro podlago, je tvegal vse in nazadnje vse tudi dobil. Tako pet točk za zmago v tej zadnji preizkušnji kot zmago na reliju.

»Bil sem prepričan, da s temi gumami ne morem voziti tako hitro. A izšlo se je odlično. Vse sem tvegal in mislim, da si zmago res zaslužim. Vsekakor pa je bila to najtežja dirka v karieri,« je bil uspeha vesel Rovanperä.

»Nisem preveč tvegal, Kalle pa je očitno vozil odlično. A bil sem v boju za zmago, predvsem zaradi dobrih taktičnih odločitev in izbire pnevmatik,« po reliju kljub porazu ni bil nezadovoljen niti Tänak.

Finec je po drugi zmagi v sezoni tudi prepričljivo prvi v skupnem seštevku; zdaj ima 76 točk, drugi je Neuville s 47, tretji pa je s 30 danes četrtouvrščeni Irec Craig Breen (Ford).

Naslednji reli za SP bo preizkušnja na Portugalskem med 19. in 22. majem.