Peta dirka letošnje sezone svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu moto GP, velika nagrada Portugalske, je prinesla prvo zmago svetovnega prvaka, Francoza Fabia Quartarara (Yamaha), za dvojno francosko slavje pa je poskrbel njegov rojak Johann Zarco (Ducati), medtem ko je bil tretji Španec Aleix Espargaro (Aprilia). Do danes vodilni v skupnem seštevku Italijan Enea Bastianini (Ducati) je padel in dirke ni končal.

Svetovni prvak, ki je imel na prvih dirkah precej težav, danes ni imel prave konkurence. Na prvo mesto se je izstrelil v tretjem krogu in odtlej mirno vozil v ospredju. »Zmaga pripada celotni ekipi, ki se nikoli ne preda, dobro smo se pripravili na vse pasti, ki jih ima ta steza, ki mi sicer precej ustreza. Vesel sem prve zmage v sezoni, upam, da bo zdaj vse lažje. Že naslednji teden bom skušal ponoviti dosežek iz Portugalske,« je bil po dirki navdušen Fabio Quartararo. Precej bolj kot boj za prvo mesto je bilo tako razburljivo pod vrhom. Španec Joan Mir (Suzuki), ki je startal najbolje, je bil dolgo drugi (preden ga ni po polovici dirke prehitel Zarco), nato pa se je vanj sedem krogov pred koncem zaletel nespretni Avstralec Jack Miller (Ducati). To je odprlo uvrstitev na tretje mesto Špancu Aleixu Espargaroju (Aprilla), ki je bil »darila« zelo vesel. »Priložnost za zmagovalni oder je prišla nepričakovano, a predstavlja velik motiv za naprej za celotno ekipo,« je povedal Espargaro, medtem ko je drugouvrščeni Johan Zarco dodal: »Vesel sem dvojne francoske zmage. Dobro sem se počutil in bil precej hiter, a je bil Fabio tokrat prehiter – sprva sem imel občutek, da ga bom še lahko lovil, a sem se moral kmalu osredotočiti na to, da sem ostal na drugem mestu.«

Quartararo se je z zmago prebil tudi v vodstvo v skupnem seštevku, v katerem mu družbo na vrhu dela Španec Alex Rins (Suzuki, oba imata po 69 točk), blizu je tudi Aleix Espargaro s 66 točkami, na četrto mesto pa je padel doslej vodilni Bastianini, ki je ostal pri 61 točkah.

Naslednja dirka bo že ta konec tedna v Jerezu, kjer bo preizkušnja za veliko nagrado Španije.