Pravoslavni velikonočni prazniki so v Ukrajini minili v znamenju nezmanjšane ofenzive ruske vojske v Donbasu in na jugu države ter v kljubovalnih sporočilih ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, naj Ukrajinci ne izgubijo strasti za obrambo države. Velika noč simbolizira zmago dobrega nad zlim ter življenja nad smrtjo in zato bo Ukrajina zmagala v tej vojni, je poudaril Zelenski. V državi so potekale številne slovesnosti ob veliki noči, mnogi Ukrajinci, ki so pobegnili v sosednjo Poljsko pa so se za praznike vrnili v domovino na obiske k sorodnikom. K pozivom Združenih narodov in Mednarodnega odbora Rdečega križa za prekinitev spopadov se je pridružil tudi papež Frančišek, rekoč, da bi se tako olajšalo trpljenje izčrpanim ljudem.

Prošnja za turško posredovanje

Toda pozivi za prekinitev spopadov so se glede na dogajanje na bojišču zdeli nerealni. Ukrajinske sile naj bi v hersonski regiji v protiofenzivi po lastnih navedbah osvojile več vasi, po ruskih navedbah pa naj bi ukrajinske sile obstreljevale ponovno njihov obmejni kraj Belgorod, kamor naj bi Moskva sicer premaknila tudi raketne sisteme iskander z dosegom 500 kilometrov. Ob nadaljevanju ofenzive v Donbasu so ruske sile obnovile tudi napade na zadnjo linijo obrambe v Mariupolju - ukrajinske vojake v železarskem kompleksu Azovstal.

Potem ko so v minulih dneh v uspeli iz mesta evakuirati manjše število civilnega prebivalstva, pa so na velikonočno nedeljo propadli poskusi, da bi se dogovorili o novih humanitarnih koridorjih, preko katerih bi Mariupoljčani lahko pobegnili na varno. Zelenski je danes za posredovanje pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu tako glede dogovora o humanitarnih koridorjih iz Mariupolja kot tudi glede možne zamenjave v železarskem kompleksu Azovstal obkoljenih ukrajinskih vojakov ter civilistov z ujetimi ruskimi vojaki prosil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Zelenski kritizira Guterresa

Ta je sicer po pogovorih z Zelenskim zagotovil, da je pripravljen pomagati pri pogajanjih med Ukrajino in Rusijo. V zadnjem tednu, so ta povsem zastala. Rusija Ukrajini očita, da ne odgovarja na njen mirovni predlog, ki je bil Kijevu posredovan pisno, Zelenski pa Moskvi napoveduje konec pogajanj, če bodo ruske sile ubile ukrajinske vojake in civiliste v železarskem kompleksu Azovstal. Poleg pomoči Ukrajine glede razmer v Mariupolju ukrajinske oblasti pričakujejo tudi pomoč Združenih narodov.

Generalnega sekretarja OZN Antonia Guterresa ta teden pričakujejo v Kijevu, potem ko je bil deležen očitkov, da svetovna organizacija ne stori dovolj za končanje vojne v Ukrajini. Guterres se je nato dogovoril za srečanje tako z Vladimirjem Putinom kot Zelenskim, svojo misijo posredništva pa danes začenja v Turčiji na pogovorih pri Erdoganu, od koder bo v torek pripotoval v Moskvo na pogovore k Putinu, nato pa v četrtek še v Kijev k Zelenskemu. Zaradi Guterresovega vrstnega reda obiskov prestolnic je Zelenski že kritiziral generalnega sekretarja OZN, češ da v takšnem zaporedju ni logike in bi pred obiskom Moskve najprej moral videti posledice ruske okupacije v Ukrajini.