Hrvaška bo po podatkih HTZ v poletnem času povezana s 131 mesti v tujini. To je za tri mesta manj kot v rekordnem turističnem letu 2019, ko je bila povezana s 134 mesti. Največje število rotacij pričakujejo z Nemčijo, Veliko Britanijo, Italijo in Nizozemsko.

V poletni sezoni bo med Hrvaško in tujino obratovalo 66 letalskih prevoznikov, največ rotacij pa pričakujejo letalske družbe Ryanair, Croatia Airlines, easyJet, Lufthansa in Eurowings.

»V zadnjih dveh letih, ki ju je zaznamovala pandemija covida-19, se je znatno zmanjšal letalski promet, zaradi česar so potniki v tem obdobju v glavnem potovali z lastnimi prevoznimi sredstvi. Letos se uspešno nadaljuje okrevanje letalskega prometa, saj smo priče opaznemu povečanju števila poletov,« je izjavil direktor HTZ Kristjan Staničić. Dodal je, da bo na več kot 460 letalskih linijah opravljenih prek 34.000 rotacij, kar pomeni skoraj enako število poletov in rotacij kot v predkoronskem letu 2019.

Število poletov nizkocenovnih letalskih prevoznikov se bo po Staničićevih besedah v primerjavi z 2019 celo povečalo za 17 odstotkov.

Ryanair je po drugi strani znižal napovedi o številu poletov v poletni sezoni. Na 15 linijah je že za mesec maj odpovedal več kot 190 mednarodnih poletov iz Zagreba, na nekaterih linijah pa odpovedal celo vse polete, piše hrvaški spletni portal croatianaviation.com. Nekatere spremembe je uvedel tudi za junij.