To je drugi najdaljši aktivni niz v NHL, za Pittsburgh Penguins, ki bodo osemnajstič zapored sodelovali v končnici. Igralci iz prestolnice se bodo skušali prvič prebiti v drugi krog po letu 2018, ko so za prvi naslov prvaka v velikem finalu lige ugnali Vegas Golden Knights.

Po zmagi Toronta, do nje je prišel kljub odsotnosti izvrstnega strelca Austona Matthewsa, so znani vsi udeleženci končnice iz vzhodnega dela najmočnejše hokejske lige na svetu.

Maple Leafs so z zmago zabeležili najuspešnejšo sezono, prvič v zgodovini kluba so v rednem delu nanizali 50 zmag in so s 106 točkami drugi na vzhodnem delu, takoj za Florido Panthers. Slednji so s 6:1 v Detroitu nadigrali Red Wings in zmagali desetič v nizu.

Zelo napet obračun za končnico se odvija na zahodnem delu lige. Igralci Minnesote Wild so si kot četrti nastope v izločilnem delu lige zagotovili po podaljšku, v katerem so svoje navijače razveseli po zmagi s 5:4 nad San Jose Sharks. Srečanje je odločil Jared Spurgeon po minuti in petih sekundah dodatnega dela igre.

Na petem mestu so Edmonton Oilers (94 točk), med štirimi ekipami, ki imajo med 91 in 87 točk, pa so tudi Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja (90). Kralji bodo v noči na sredo po slovenskem času naslednjič igrali v Anaheimu proti že odpisanim račkom. Ducks so Columbus Blue Jackets premagali s 6:4.

Ekipi iz mesta angelov je šel na roko tudi izid dvoboja med Nashville Predators in St. Louis Blues, slednji so v gosteh po sedmih golih v drugi tretjini zmagali z 8:3 in Nashville je na lestvici ostal s točko prednosti pred Kings.

Florida Panthers so v Detroitu nadigrali Red Wings s 6:1 ter so na prvem mestu vzhodnega dela lige. Dve točki zaostajajo za Columbusom, ki je na čelu celotne lige. V dvoboju moštev, ki sta že dolgo pred tem ostali brez možnosti za izločilne boje, so Buffalo Sabres v gosteh premagali zadnjo ekipo metropolitanske skupine Philadelphio Flyers, bilo je 5:3.