V primerjavi s sredino prvo tekmo v Celju se je srbski selektor, 48-letni Španec Toni Gerona, odločil za istih 16 igralcev, njegov stanovski kolega na slovenski klopi Uroš Zorman pa za eno kadrovsko rošado. Med 18 igralci, ki so prišli v Kragujevac, v nekdanji skupni državi Jugoslaviji zelo znan kot središče avtomobilske in vojaške industrije, je med gledalci na tribuni znova ostal vratar Urh Kastelic (Göppingen, Nemčija), poleg njega pa levokrilni igralec Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), ki ga je zamenjal srednji zunanji igralec Domen Makuc, član Barcelone.

Slovenci so dvoboj v Šumadiji odlično začeli (2:0, 3:1), toda po vodstvu s 4:3 je sledil skoraj devetminutni strelski post, med katerim so gostitelji dosegli tri gole zapored in prvič na tekmi povedli za dva (6:4). Z dvema zaporednima goloma so jih gostje hitro ujeli (6:6), toda v manj kot dveh minutah so Srbi »ponovili vajo«, trikrat zapored zadeli v polno in si priigrali rekordno prednost treh golov v prvem polčasu (9:6). V domačih vratih je blestel Dejan Milosavljev, član nemškega kluba Füchse Berlin, ki je v prvih tridesetih minutah zbral kar devet obramb, na nasprotni strani pa Klemen Ferlin šest.

V Celju so slovenski rokometaši v prvem polčasu prejeli kar dvajset golov, v Kragujevcu pa v tem delu igre kar polovico manj (deset). Toda na njihovo žalost so jih dosegli zgolj osem oziroma spet polovico manj kot v Zlatorogu (16), zato so imeli ob odhodu na veliki odmor v skupnem seštevku obeh tekem že pet zadetkov zaostanka. V dvoboju reprezentanc, ki se bi morali pomeriti v dodatnih kvalifikacijah že za prejšnje svetovno prvenstvo v Egiptu, vendar jih je mednarodna zveza IHF zaradi pandemije koronavirusa odpovedala in so se oboji neposredno uvrstili na tekmovanje, so imeli gostje v uvodnih tridesetih minutah le 36-odstotno uspešnost pri strelih na gol, a jim je vseeno spet pripadel začetek drugega polčasa.

Srbi so z igralcem več (izključen je bil Nik Henigman) sicer dosegli prvi gol za vodstvo z 11:8, toda po manj kot osmih minutah igre so si Slovenci z nizom štirih golov spet priigrali minimalno prednost (12:11). Sledilo je šest zaporednih izenačenj od 12:12 do 17:17 v 50. minuti, nato pa se je slovenski selektor Uroš Zorman odločil za tvegano taktično potezo. V napadu je vratarja zamenjal s sedmim igralcem v polju, vajeti igre pa je v svoje roke prevzel Dean Bombač. Pet minut pred koncem se je Zormanu ta poteza obrestovala s prvim vodstvom za plus dva (19:17) v drugem polčasu pet minut pred koncem, nato pa še enkrat (20:18) v naslednji minuti.

Ko je že kazalo, da bi lahko slovenski rokometaši morebiti vendarle poskrbeli za čudežen preobrat, pa je končnica v celoti pripadla Srbom. Na krilih fantastičnega vratarja Milosavljeva, ki je do zadnjega znaka sirene zbral kar 18 obramb, so gostitelji naredili delni izid 5:0, na jubilejni, deseti medsebojni tekmi v zgodovini samostojnih držav dosegli šele tretjo zmago, toda ta je bila še posebej sladka in pomembna. Srbija si je priigrala nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta naslednje leto gostili Poljska in Švedska, Slovenija pa je ostala brez svojega jubilejnega, desetega nastopa v zgodovini svetovnih prvenstev. Ostaja ji le še upanje na čudež, da bi ji mednarodna zveza dala posebno povabilo (wild card), a to je bolj ali manj le znanstvena fantastika.

Zorman: »Mojim fantom nimam česa očitati«

Jure Dolenec, kapetan Slovenije: »V Kragujevcu je bilo naših šestdeset minut precej boljših kot v Celju, toda na žalost je bilo tudi to premalo za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Igrali smo odlično v obrambi, vratar Klemen Ferlin je bil prav tako odličen, smo pa imeli veliko težav v napadu, tako pri uspešnosti strelov na gol in v sami igri. Na koncu vse skupaj ni bilo dovolj, imeli smo svoje priložnosti, ampak tudi če bi jih ujeli, bi šlo vse skupaj zelo na tesno. Obe reprezentanci sta na zelo podobni ravni, a mi smo sposobni biti še precej boljši, vendar le pod pogojem, da smo vsi posamezniki na svojem najboljšem nivoju. V zadnjem času smo tako v obrambi kot v napadu napredovali, vendar to ni bilo proti Srbiji dovolj za napredovanje.«

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: »Kaj naj rečem? Počutim se grozno. Dali smo vsi vse od sebe, borili smo se kot levi, na koncu pa smo ostali praznih rok. Zapravili smo preveč čistih strelov, srbski vratar Milosavljev je bil pri tem neverjeten, a prav tako tudi naš Ferlin. Če bi zadeli vsaj 30-odstotkov 'zicerjev', potem bi verjetno zmagali.«

Uroš Zorman, selektor Slovenije: »Mojim fantom zares nimam česa očitati. Na igrišču so dali svoj zadnji atom moči, borili so se kot levi v obrambi, v napadu pa so znova zapravili nekaj čistih strelov in naredili preveč tehničnih napak. Imeli smo priložnost za uvrstitev na svetovno prvenstvo, toda na koncu je odločila samo ena sodniška odločitev, ki v rokometu lahko vse spremeni.«