Ta način zlaganja tortilje v kompakten sendvič je čudovit trik, ki je svoj zagon dobil na Tiktoku. Tortiljo v enem delu zarežete, na vsako četrtino zložite poljubne sestavine, nato pa vse zložite v trikotnik, ki ga na hitro popečete in topel, slasten sendvič je pripravljen. S skledo solate je pravzaprav prav velik in nasiten obrok.

V tortiljo lahko zložite pravzaprav karkoli - lahko pripravite slano ali celo sladko različico. V trenutnem velikonočnem času je seveda najbolj aktualna različica z velikonočnimi sestavinami. 

Prepognjeno tortiljo pripravite z:

  • tortiljo: uporabite polnozrnato tortiljo katero koli drugo tortiljo
  • proteini: uporabite pečen pršut, šunko, slanino, piščančjo salamo, suho salamo, ostanke mesa ali ribe ali karkoli vam je všeč (za vegi različico izberite popečeno zelenjavo - bučke, jajčevce, gobe ...)
  • sirom: uporabite gorgonzolo, mocarelo, edam ali jošt ali karkoli vam je všeč
  • zelenjavo: uporabite rukolo in s pehtranom obogaten avokado, zeleno solato, špinačo, paradižnik, paprike ...
  • jajcem: uporabite naribano trdo kuhano jajce in hrenov namaz, majonezo, sirni namaz ali karkoli vam je všeč

V velikonočnem času torej izberite tisto, kar vam pač ostane od velikonočne pojedine, čez leto pa uporabite karkoli imate na voljo.

S tem sendvičem namreč lahko odlično porabite sestavine, ki jih morate porabiti. S tem sendvičem lahko porabite tudi ostanke od pečenke ali pa celo zrezke. Super je tudi z dimljenim lososom. Pripravite ga tudi s popečeno zelenjavo ali različnimi zelenjavnimi polpeti. Kombinacija z zelenjavnimi polpeti je odlična, ko jih dodate še sir, humus, paradižnik, avokado in solato. Odlično!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 1 osebo):

Sestavine za avokadov namaz:

1/2 avokada

1/4 žličke pehtrana

1/4 žličke česna v prahu

konica noža popra

1/2 limete ali limone (oz. po okusu)

Ostale sestavine:

1 (polnozrnata) tortilja

2 rezini pečenega pršuta (ali katere koli mesnice, ribe ali zelenjave/zelenjavne polpete)

1 košček gorgonzole (ali katerega koli sira)

1 trdo kuhano jajce

1 manjšo pest rukole

1 žlička hrena (ali majoneze, skute, sirnega namaza ...)

PRIPRAVA

Vse sestavine za avokadov namaz zmešajte v skodelici. Poskusite in dosolite po potrebi. Če še ni dobrega okusa, dodajte še malo limetinega ali limoninega okusa. Da je avokado res dober, mora biti ravno prav slan in ravno prav okisan.

Trdo kuhano jajce naribajte. Narežite sir. Operite in osušite rukolo.

Tortiljo položite na desko ali pa na krožnik. V spodnjem delu jo zarežite do sredine. Predstavljajte si, da imate na celotni površini tortilje na voljo štiri trikotnike, ki jih morate zapolniti. Zapolnite jih takole: Spodaj levo namažite malo hrena, nanj pa razporedite naribano jajce. Zgoraj levo dajte pršut ali šunko. Zgoraj desno dajte sir. Spodaj desno namaži avokadov namaz, nanj pa potistite rukolo.

Trik: Sestavine, ki rade polzijo sem in tja daj, vedno dajte na nek namaz, da med prepogibanjem in peko ostanejo na mestu. V trenutnem primeru hren skupaj drži naribano jajce, avokadov namaz pa rukolo.

S prepogibanjem začnite spodaj levo. Najprej del z jajcem prepognite čez pršutom. Prepognjen del prepognite na sir. Trojno prepognjen del pa prepognite še na rukolo z avokadom. Dobite debelo prepognjeno tortiljo v obliku trikotnika.

Če želite, lahko prepognjeno tortiljo tudi na hitro popečete na ponvi ali na toasterju. Popecite jo na obeh straneh.

Popečeno tortiljo po želji narežite na polovico in takoj postrezite, če želite, da je toplo, dobra pa je tudi sobne temperature.