Stavnice so v dvoboju 1. evro-afriške skupine v Pokalu Billie Jean King med Slovenijo in Hrvaško favorizirale hrvaške teniške igralke, ki ima močnejšo klop od slovenske, zato lahko skozio naporen turnir bolj razporedijo moči. Toda Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta svoje delo opravili odlično ter nadigrali svoji tekmici, ki ju je na selektorskem stolčku vodila nekdanja teniška zvezdnica Iva Majoli. Ljubljančanka (81. na svetovni lestvici) je Ani Konjuh (64.) oddala sedem iger ter Slovenijo še tretjič v 3. krogu skupinskega dela popeljala v vodstvo. V nadaljevanju je Tamara Zidanšek (27.) pokazala, da je imela v torek proti Avstriji zgolj slab dan ter se s prepričljivo zmago s 6:3, 6:2 Petri Martić (60.) oddolžila za nedavni poraz v Indian Wellsu.

Slovenska ženska teniška reprezentanca si je z eno nogo že priborila uresničitev velikega cilja - uvrstitvi v svetovno skupino. Hrvaška je bila namreč ob Sloveniji na papirju najmočnejša reprezentanca, varovanke Andreja Kraševca pa so bile tudi že boljše od Avstrije, ki napada iz ozadja in bo skupaša v boju za 2. mesto presenetiti Hrvaško. Prvouvrščeni reprezentanci iz obeh skupin se bosta namreč v soboto pomerili v "ekshibicijskem dvoboju", saj si bosta obe zagotovili napredovanje, drugouvrščeni pa se bosta pomerili za tretje mesto, ki vodi v svetovno skupino. Slovenijo jutri čaka dvoboj proti Bolgariji, v petek pa proti Švedski.

"Dvoboj se je na začetku obrnil na stran tekmice, a sem hitro našla odgovor. Skušala sem igrati agresivno ter Ano sprehajati po igrišču, saj je bolj znana po tem, da rada narekuje ritem. V drugem nizu je tekmica delala manj napak, a sem ostala pozitivna, kar mi je prineslo zmago," je svoj dvoboj opisala Kaja Juvan, ki ostaja neporažena v vetrovni Antalyi. Dejala je, da se z Andrejem Kraševcem uspešno dopolnjujeta, saj oba podpirata bolj agresivni igro, tudi za ceno kakšne napake več. "Sem utrujena, a tudi pripravljena na veliko dvobojev. Dvojice proti Avstriji so se precej zavlekle, a sva k sreči s Tamaro zmagali. Moj osrednji cilj je napredovanje Slovenije v svetovno skupino, zato se ne sprašujem, koliko sem utrujena po štirih odigranih dvobojih v treh dneh. Ne bi pa imela nič proti, če bi imela kakšen dan tudi prost," je zaključila Ljubljančanka.

Tamara Zidanšek je najprej dejala, da ji je ustrezalo, da je danes v Antalyi pihalo malce manj, zato je lahko bolje razvila svojo igro. "S prikazanim sem zadovoljna. Petre doslej na treh uradnih dvobojih še nisem premagala, zato je zmaga še toliko slajša," je bila zadovoljna Tamara Zidanšek ter dodala: "Dobro nam kaže s prebojem v svetovno skupino. Če bomo cilj izpolnile, je ta uspeh nagrada predvsem za mlajše igralke, ki lahko vidijo, da se lahko v reprezentančnem dresu merijo z najboljšimi reprezentancami sveta. Nekoč so slovenske igralke že bile članice elite, sedaj dobro kaže, da bomo spet."