Japonska se je tako pridružila skupini držav, ki so sprejele dodatne sankcije zoper Moskvo. Govornik vlade Hirokazu Matsuno je na tiskovni konferenci dejal, da je treba sprejeti stroge sankcije, da bi preprečili nadaljnje zaostrovanje razmer in da bi čim prej dosegli prekinitev ognja za končanje vojne.

Matsuno je dodal, da »nečloveška« dejanja niso bila razkrita le v Buči, ampak tudi v številnih drugih krajih, in poudaril, da ubijanje nedolžnih civilistov krši mednarodno pravo in predstavlja vojni zločin, poroča španska tiskovna agencija EFE. Nove sankcije predstavljajo uresničitve petkovih napovedi predsednika vlade Fumia Kishide, ki je takrat napovedal, da namerava Japonska zmanjšati uvoz premoga iz Rusije in ga sčasoma popolnoma ustaviti ter da bo Tokio uvedel dodatne sankcije zoper Moskvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tokio se je o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji tesno posvetoval s partnerji iz skupine G7, je dejal Kishida in ob tem navedel poročila o ruskih grozodejstvih v Ukrajini ter jih prvič označil za vojne zločine.

Z novim paketom sankcij, se je število oseb, ki se nahajajo na seznamu japonskih sankcij povzpelo na 499. Med njimi sta zdaj tudi Putinovi hčeri Jekaterina Tihonova in Marija Voroncova ter Lavrovova žena Marija Lavrova in njuna hči Jekaterina, poročajo tuje agencije.

Večina oseb na seznamu je povezana z dumo - spodnjim domom ruskega parlamenta - in vojsko. Tokio se je odločil sprejeti dodatne sankcije tudi proti 28 ruskim podjetjem in organizacijam, med drugim proti Sberbanki in Alfa Banki. Sankcije tako sedaj zajemajo skupno 47 pravnih subjektov.