Globalna kampanja z naslovom Podprimo Ukrajino je zbrala 9,1 milijarde evrov za ljudi, ki bežijo pred rusko invazijo, tako znotraj države kot v tujino, je v Varšavi sporočila predsednica komisije in ob tem napovedala nadaljnjo podporo.

Še dodatno milijardo evrov je obljubila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v obliki posojila za kritje potreb ljudi, razseljenih zaradi invazije, je dodala.

»Solidarnost držav, podjetij in ljudi po vsem svetu ponuja nekaj luči v tej temni uri,« je izjavila na današnji konferenci. "In ko bodo bombe nehale padati, bomo pomagali prebivalcem Ukrajine obnoviti njihovo državo. Še naprej bomo podpirali Ukrajino," je zatrdila.

Dodatno pomoč Ukrajini je napovedal tudi premier Janša. Spomnil je, da je Slovenija že doslej za humanitarno pomoč Ukrajini skozi mednarodne organizacije namenila več kot milijon evrov.

»Danes obljubljamo dodatnih skoraj milijon evrov skozi Mednarodni odbor Rdečega križa in Svetovni program za hrano,« je v video nagovoru, objavljenem na Twitterju, dejal Janša. Kot je še dejal, bo Slovenija nudila tudi pomoč v naravi za ukrajinske begunce v Moldaviji, na Slovaškem in Poljskem.

Donatorsko konferenco sta v poljski prestolnici skupaj organizirali Evropska komisija in Kanada s ciljem zagotoviti sredstva za ukrajinsko prebivalstvo, med drugim za pokrivanje njihovih osnovnih potreb in nujno humanitarno pomoč.

»Naj gre za hrano, vodo, zavetje ali zdravniško pomoč, še naprej vam bomo ščitili hrbet in nudili pomoč, ki jo trenutno potrebujete. Podpiramo Ukrajino, « je dejal kanadski premier Justin Trudeau, ki se je dogodka udeležil prek videopovezave.

Današnji dogodek predstavlja vrhunec globalne kampanje, ki se je začela konec marca, njegov namen pa je bil mobilizirati vlade, institucije, umetnike, podjetja in posameznike, da pripomorejo ali prispevajo k temu, da se humanitarna prizadevanja v Ukrajini in njenih sosedah finančno podprejo.