Kolesarje na Touru bo 6. julija pričakala zahtevna etapa po tlakovanih odsekih severa Francije, ki se bo začela v Lillu, končala pa po 155 km v Arenbergu (Porte du Hainaut). Skupno bodo morali premagati 19,4 km na 11 tlakovanih odsekih, drugi od Eswarsa do Paillencourta v dolžini 1600 m pa poteka po rahlem klancu navzdol, zaradi česar se Vierhouten boji visokih hitrosti »na Touru že nasploh živčne glavnine«.

»Drugi odsek poteka po klancu navzdol, kar je noro,« je za portal Sporza, ki ga citira kolesarski medij VeloNews, dejal nekdanji poklicni kolesar. »Če bi bil sam organizator, tega odseka nikoli ne bi vključil v traso,« je nadaljeval in ga označil kot »življenjsko nevarnega«.

»Dirkati po tlakovanih odsekih pri hitrosti 60 ali 65 km/h pri že tako visoki hitrosti živčne glavnine na Touru, je enostavno norost. Pravzaprav ta odsek ne spada v noben program dirk,« je pripomnil športni direktor UAE Team Emirates.

»Odsek poteka navzdol, obenem pa na nobeni strani tlakovane ceste ni možnosti za odmik ali reševanje. To je v nasprotju z vizijo po vse bolj varnem dirkanju v kolesarstvu, o čemer poslušamo v zadnjem času. Ne vem, zakaj je ta odsek sploh vključen. S tem že sami po sebi izzivajo nevarnost,« je še zaključil.

Pogačar: Na kockah ne moreš zmagati, lahko pa izgubiš Tour

Isti odsek je bil sicer del Toura leta 2018, ko so na dirki vseh dirk kolesarji nazadnje prečkali kockaste ceste. Reporterji belgijskega portala so nato o trasi pete etape povprašali tudi dvakratnega zmagovalca Toura Pogačarja.

»Lahko naredijo karkoli, mi bomo tam še vedno dirkali. Mogoče bo malce bolj nepredvidljivo, ampak kaj moremo?« je o tem pomenljivo dejal Pogačar in dodal: »Veselim se te etape. Hitro se lahko vse konča, lahko pa gre mimo brez težav. Seveda ne moreš dobiti Toura na teh kockah, lahko pa ga izgubiš. Zato je pomembno, da si ogledamo odseke, posledično pa lahko gremo vsaj malce bolj sproščeno v prvi teden Toura.«

Pogačar se je sicer na belgijskih klasikah, ki prav tako vsebujejo ogromno tlakovanih odsekov, dobro znašel. Na največji belgijski enodnevni dirki po Flandriji je zasedel četrto mesto, v zaključnem sprintu pa je bila v igri tudi zmaga, zanj bi bila to že tretja na spomenikih oz. največjih enodnevnih kolesarskih dirkah na svetu.

V ponedeljek je preveril vseh 11 kockastih odsekov za dirko po Franciji, nedeljsko dirko po Flandriji pa označil kot enega najlepših dni na kolesu v karieri. Zato je dan po dirki začel sanjati tudi o nastopu na slovitem »severnem peklu« Pariz - Roubaix. Letos te preizkušnje, ki bo na vrsti 17. aprila, nima v programu, tudi prihodnje leto jo bo bržčas izpustil.

»Nekoč bom tam zagotovo nastopil, ampak ne še prav kmalu. Tudi naslednje leto najbrž še ne. Zame bi bilo po videnem najtežje zmagati na spomenikih v Roubaixu in Sanremu,« je priznal Pogačar, ki je bil letos na prvem od petih letošnjih spomenikov, na Milano - Sanremu, peti.