Pogačar (UAE Team Emirates) je že pretekli teden popravil svoj najboljši zbir točk na lestvici, po četrtem mestu na dirki po Flandriji pa je presegel rekordni izkupiček 5879 točk Slovaka Petra Sagana iz leta 2017 (26. februar) ter se obenem kot prvi kolesar v zgodovini zavihtel čez mejo 6000 točk.

Trenutno je pri 6051 točkah. Na drugem mestu sledi njegov rojak Roglič, ki jih je zbral 4152. Tretji je še naprej Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi, Belgijec Wout Van Aert (3601), ki je moral izpustiti dirko po Flandriji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Od Slovencev je med peterico ostal Mohorič, ki je po Flandriji ciljno črto prečkal na 21. mestu. Za kar 58 mest pa je po dveh solidnih izidih na belgijskih klasikah napredoval Jan Tratnik.

Mohoričev moštveni kolega pri Bahrain-Victoriousu je na dirki skozi Flandrijo zasedel deveto mesto, po Flandriji pa je bil 12. in je zdaj 161. kolesar sveta. Pogačarjev moštveni kolega Jan Polanc je ostal na 129. mestu, medtem ko je Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) napredoval na 347, čeprav je izpustil dirko po Flandriji zaradi rojstva otroka.

Pogačar bo ta teden počival in s tem izgubil točke, ki jih je pridobil na lanski dirki po Baskiji, ko je bil skupno tretji. Medtem Roglič brani poln zbir točk s te šestdnevne španske preizkušnje. Trenutno mu kaže dobro, saj je dobil uvodni kronometer in oblekel majico vodilnega. Po Baskiji nastopata tudi Domen Novak (Bahrain-Victorious) in Jan Polanc.

Konec tedna bosta na klasiki Amstel Gold dejavna Mohorič in Mezgec, slednjega pa ob tem čaka še obračun sprinterjev v sredo na dirki Scheldeprijs. Tratnik ta teden nima predvidenih nastopov.

Je pa Slovenija zaradi odličnih izidov v zadnjem tednu na vrhu seznama držav prehitela Belgijo. Osem najboljših kolesarjev v seštevku je za Slovenijo zbralo 14.267 točk, medtem ko so Belgijci po slabšem tednu na obeh domačih kockastih klasikah zdaj na drugem mestu s 13.254 točkami. Tretja je Francija z 12.006 točkami.

Med ženskami na vrhu ni prišlo do sprememb, še naprej prepričljivo vodi Nizozemka Annemiek van Vleuten, ki je dirko svetovne serije po Flandriji končala na drugem mestu. Na vrhu ima 5146 točk, skoraj 2000 več od prve zasledovalke, rojakinje Demi Vollering. Na peto mesto je napredovala zmagovalka dirke po Flandriji, Belgijka Lotte Kopecky.

Najboljša Slovenka ostaja Eugenia Bujak, ki je izgubila eno mesto in je 52. Med 200 najboljšimi kolesarkami sta še Urška Pintar (124.) in Špela Kern (147.). Nekaj mest je izgubila Urška Žigart (206.) in izpadla iz top 200.