Dirka po Baskiji velja za najbolj hribovito etapno dirko v svetovni seriji kolesarstva. To je teren, ki zelo ustreza trenutno drugemu kolesarju sveta Primožu Rogliču. Zato ne preseneča, da je nekdanji smučarski skakalec ravno na severu Španije slavil svojo prvo zmago v skupnem seštevku na etapnih dirkah najvišjega ranga (2018). 32-letnik je po Baskiji dirkal tudi lani in bil znova prepričljivo najboljši. Član nizozemske ekipe Jumbo-Visma se je zavoljo obrambe lanskoletne zmage na zahtevno 7,5-kilometrsko vožnjo na čas podal kot zadnji, zato je imel odličen pregled nad tekmeci, ki so s progo morali opraviti pred njim. V slogu hribovite dirke, tudi kronometer ni bil ravninski, ampak je vseboval tri kratke vzpone in zahteven zaključek s številnimi zahtevnimi ovinki po kockah mestnega jedra Hondarribiaja.

Do nastopa Rogliča, ki je zaradi naziva olimpijskega prvaka v vožnji na čas tudi tokrat nastopal v zlati opravi, je najboljši čas držal Belgijec Remco Evenepoel (Qucik-Step), ki je edini s traso opravil v manj kot desetih minutah. Belgijec je bil izvrsten, a Roglič je znova imel odgovor. Na prvem vmesnem času je še zaostajal pol sekunde, nato pa je stopil na pedala in si je v mestnem jedru na koncu trase privozil pet sekund prednosti pred najhujšim izzivalcem na dirki. S tem uspehom Primož Roglič ostaja neporažen v vožnjah na čas na španskih tleh. Zanj je bila to osma vožnja na čas v Španiji in še osma zmaga. Štiri kronometre je dobil na sloviti Vuelti, kjer je tudi še neporažen, trikrat je po novem zmagal v Baskiji, še en kronometer pa je dobil na dirki Pais Vasco. »Noro. Imel sem odlične noge,« je sprva svoj nastop v svojem slogu komentiral Primož Roglič, ki pa je nato dodal: »Že na predstavitvi ekip sem se počutil odlično, vzdušje je res krasno.«

Roglič je z uspehom tekmecem poslal jasno sporočilo, da ne misli zlahka predati krone najboljšega v Baskiji, a še zdaleč ni naredil ključnega koraka do značilne baskovske baretke, ki jo prejme zmagovalec. Njega in tekmece čaka še pet zahtevnih etap, ki v slogu Itzulie, kakor se tudi reče dirki po Baskiji, nobena ni ravninska. Še najlažja bo na sporedu jutri z le tremi kategoriziranimi vzpononi, pravi ognjemet pa se obeta zadnji dan, ko se bo sobotna etapa končala s slovitim vzponom na Arrate. Roglič, ki je prišel do 63 zmage v karieri, v boju za novo skupno zmago vseeno ostaja previden. »Bolje imeti nekaj prednosti kot zaostanek. Pot do konca je še dolga in grem dan za dnem,« je sklenil.

Na dirki nastopata še dva Slovenca. Jan Polanc (UAE Emirates) in Domen Novak (Bahrain-Victorious), ki pa imata tokrat vlogi pomočnika in sta tudi današnjo vožnjo na čas odpeljala nekoliko rezervirano.