»Zdaj smo v četrtfinalu, toda tu se ne želimo ustaviti. Dale bomo vse od sebem, da bi šle do konca,« je po koncu povratne tekme v nabito polni dvorani Erd Arena (2200 gledalcev) napovedala Krimova trenerka Nataša Derepasko. Krimovke so se prvič po zdaj že davni sezoni 2013/14 uvrstile med najboljših osem ekip v Evropi, za morebitno uvrstitev na sklepni turnir elitne četverice v Budimpešti pa jih čaka zelo zahteven nasprotnik - aktualni evropski prvak Vipers Kristiansand. Prva tekma bo 30. aprila v Ljubljani, povratna pa 7. maja na Norveškem. Ekipi sta se v skupinskem delu letošnje lige prvakinj že pomerili, obe tekmi pa so dobile Skandinavke: v Sloveniji je bilo 27:26, na Norveškem pa kar 37:20.

Krim je v minuli sezoni lige prvakinj na gostovanju pri Ferencvarošu izgubili s sedmimi goli razlike (25:32) in če bi se sobotna tekma končala z enakim izidom, bi zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh (v Tivoliju je bilo 33:26) v četrtfinale napredovale Madžarke. Te so v soboto odločno krenile in že po manj kot desetih minutah skoraj prepolovile zaostanek iz Ljubljane (5:2). A navdušenje bučnih domačih navijačev - v dvorani je bila tudi velika skupina podpornikov slovenskih prvakinj - je hitro splahnelo po Krimovem delnem izidu 5:1 v osmih minutah za prvo vodstvo na tekmi s 7:6.

V končnici minus štiri

Gostje so rekordno prednost treh golov (11:8) dosegle takoj na začetku drugega polčasa, Ferencvaroš pa je s štirimi zaporednimi goli v štirih minutah spet poskrbel za minimalno vodstvo. V nadaljevanju sta se ekipi menjavali v vodstvu z golom razlike, po zadnjem (skupno dvanajstem) izenačenju na 18:18 v 48. minuti pa so 13-kratne državne in 12-kratne pokalne prvakinje Madžarske spet zavohale kri. Štirikrat so si priigrale po tri gole naskoka, dobri dve minuti pred koncem prvič plus štiri (25:21), a ko je Krimova vratarka Barbara Arenhart ob izteku predzadnje minute ubranila sedemmetrovko Katrin Klujber, z desetimi goli prve strelke v Erd Areni, je bilo Ferencvaroševih sanj o popolnem preobratu dokončno konec.

Ano Gros, ki je na prvi tekmi v Tivoliju dosegla kar 13 golov iz 16 strelov, so Madžarke tokrat odlično ustavile, saj se je levoroka Velenjčanka le štirikrat vpisala med strelke - po dvakrat iz igre in s črte sedmih metrov. »Tekma je bila zelo zahtevna, tako telesno kot duševno. Kljub temu in bučni polni dvorani smo ohranjale mirne glave od začetka do konca, tudi takrat, ko si je Ferencvaroš priigral tri, štiri gole prednosti. Garale smo tako v obrambi kot v napadu in to je zmaga pravega kolektiva, nagrada pa uvrstitev med osem najboljših v Evropi. Imamo velik nabor odličnih igralk, od katerih vsaka veliko prispeva v igri, prav ta raznovrstnost pa dela našo ekipo drugačno in boljšo,« ocenjuje Ana Gros, v minuli sezoni s 135 goli v dresu francoskega Bresta prva strelka evropske lige prvakinj.

Andrea Lekić: Niti za trenutek nismo bile panične

S predstavo svoje ekipe je bila seveda zelo zadovoljna tudi Krimova trenerka Derepaskova, čeprav je uporabila tudi nekaj kritičnih besed. »Na začetku tekme smo se malce lovili, nato pa odlično igrali tako v obrambi kot napadu. Do 45. minute smo povsem nadzorovali tekmo, potem pa smo začeli delati napake: v obrambi smo dobili preveč hitrih golov, v napadu pa zapravili nekaj stoodstotnih priložnosti. V končnici nam je padla zbranost in to je bil tudi glavni razlog za končni poraz s štirimi goli razlike. A najpomembneje je, da smo napredovali v četrtfinale,« je poudarila Derepaskova.

Svoj delež na igrišču je s tremi goli iz štirih poskusov prispevala tudi srbska organizatorica igre Andrea Lekić. »Vedele smo, da nas čaka zahtevna tekma, a bile smo tudi psihološko odlično pripravljene in uspel nam je odličen rezultat. Še posebej sem navdušena nad našo igro v obrambi in napadu v prvem polčasu, niti pri zaostanku za tri ali štiri gole pa nismo bile niti za trenutek panične. S četrtfinalom smo naredile še en velik korak proti končnemu cilju, o katerem vsi sanjamo - sklepnem turnirju najboljše četverice,« priznava Andrea Lekić.