Belakova, ki je led prebila pred tedni na svetovnem pokalu v Kairu, ko si je nastop ni posrečil, se je danes deset mesecev po rojstvu sina spet vrnila na zmagovalni oder svetovnega pokala. Sedemindvajsetletna telovadka je v finalu težji skok (5,0) prikazala izjemno lepo in si za izvedbo prislužila 8,700 točke, skupno pa 13,700 in je bila na dobri poti celo do zmage.

S skokoma Belakova ni zadovoljna

Nato pa je pri drugem skoku, ki ima štiri desetinke točke nižjo težavnost, padla (12,166), a je bilo njeno povprečje 12,933 zaradi izjemne težavnosti obeh skokov tokrat kljub napaki dovolj visoko, da je končala na tretji stopnički zmagovalnega odra.

»Danes sem imela srečo, da sem končala na stopničkah, ker imam tako težka skoka. S skokoma pa seveda nisem zadovoljna. Že prvega znam sicer lepše prikazati, z drugim, lažjim, pa imam zadnje čase precej težav, priznam,« je po nastopu razmišljala Belakova, čeprav dejstvo, da izvaja tako težka skoka, težja od tekmic, sicer nima s srečo veliko skupnega.

»Pri drugem skoku sem popravljala tehniko in jo izpilila do te mere, da je pripravljena za pol obrata več, 720 stopinj. Zdaj pa izvajam skok 540, pri čemer mi ta tehnika očitno ne odgovarja,« je dejala slovenska telovadka in dodala: »Priznam, sem kar malo razočarana. Še sreča, da je bilo vseeno dovolj za stopničke.«

Da se je vrnila na zmagovalni oder svetovnega pokala komaj 10 mesecev po rojstvu sina, je brez dvoma velik uspeh. Sama telovadka je do sebe bolj stroga. »Sicer ne obžalujem tega, da sem šla tako kmalu na tekmi, saj običajno vedno potrebujem nekaj tekem, da 'zaženem motor'. Stopničke so morda res bolj tolažilna nagrada,« še pravi telovadka Zelene jame, katere glavni cilj to sezono je kolajna na evropskem prvenstvu.

V zraku se je povsem izgubila

Zelo dobro je finale odprla tudi 28-letna Kysselefova. Za prvi skok (4,6) je prejela izvedbo kar 8,800 točke, nato pa je pri lažjem (4,2) padla in končala na osmem mestu.

Kysselefova je tako na štirih zaporednih svetovnih pokalih nanizala 1., 4., 1. in 8. mesto. Kam jo bodo ti dosežki pripeljali v skupni razvrstitvi sezone 2022 na preskoku, bo znano po Bakuju, že zdaj pa je jasno, da je »zapravila« skupno zmago.

»Za prvi skok sem prejela zelo lepo, visoko oceno in tudi skok je bil zelo dober. Bila sem zadovoljna. Pri drugem skoku pa me je zmotilo to, da sem že pri teku prišla preblizu konja, tako da sem imela previsoko rame oziroma prenizko noge. V zraku sem se nato skušala rešiti, ampak mi ni uspelo,« je iz Bakuja povedala Kysselefova.

Dodala je, da ne pomni, kdaj bi pri tem skoku padla na zadnjo plat: »Pri pristanku sem bila presenečena, da sem padla na zadnjico, ker tega skoka res ne padem kar tako, ampak mora res iti nekaj narobe. Povsem sem se izgubila v zraku. Podobno, kot se mi je pripetilo na svetovnem prvenstvu, le da sem tam padla naprej pri poskusu reševanja skoka.«

Selektor ženske vrste Andrej Mavrič po tekmi ni bil zadovoljen, četudi se njegova ekipa v Slovenijo vrača z bronasto kolajno. »Danes smo izgubili in zlato medaljo na tekmi in še skupno zmago. Ne vem, očitno ne znamo narediti takrat, ko je treba. Razočaran sem,« je po tekmi dejal Mavrič.