Podelili so tudi devet Krkinih zahval mentorjem, trenerjem in učiteljem za dolgoletno uspešno delo in izjemen prispevek k razvoju in delovanju kluba, društva ali ustanove. Tema letošnjega srečanja je bila vztrajnost, lastnost, ki pomembno prispeva k vrhunskim rezultatom tako v podjetjih kot tudi v športu in umetnosti. Zato ni naključje, da je bila gostja na slovesni podelitvi Gloria Kotnik, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu prejela bronasto medaljo v deskanju na snegu, v paralelnem veleslalomu.

Colarič: »Za doseganje rezultatov potrebujemo enake lastnosti – vztrajnost, vzdržljivost, odločnost in pogum«

Kot je na slovesni podelitvi povedal predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič, med Krko ter športnimi in kulturnimi dejavnostmi lahko potegnemo precej vzporednic. »Za doseganje rezultatov potrebujemo enake lastnosti – vztrajnost, vzdržljivost, odločnost in pogum. V Krki v to verjamemo, zato skupaj z društvi in ustanovami ustvarjamo povezave, ki se prepletajo v uspešno celoto in skupno dobro. Z vlaganjem v šport, kulturo, zdravstvo, izobraževanje in druga področja družbenega življenja si želimo, da bi vsi, s katerimi smo povezani, živeli zdravo in kakovostno življenje,« je poudaril.

Eden od ključnih temeljev Krkine družbene odgovornosti je podpora tistih športnih in kulturnih dejavnosti, ki svoje dosežke gradijo na mladih. Zavedajo se namreč, da na mladih sloni napredek družbe, zato so predstavnike klubov, društev in ustanov vnovič pozvali, da med člani poiščejo uspešne posameznike, stare do 18 let, ki se lahko pohvalijo z vrhunskimi dosežki na športnem in glasbenem področju. Predlagali so 18 mladih športnikov in glasbenikov iz dolenjskih klubov, društev in ustanov, kar potrjuje, da so priznanje Krkin talent leta prepoznali kot pomemben motivator, obenem pa tudi pokazatelj vztrajnega dela.

Pri končnem izboru sodeluje strokovna komisija, ki jo sestavlja pet članov s športnega in kulturnega področja. Pomemben kriterij so dosežki v športu ali kulturi na državnih evropskih in svetovnih tekmovanjih ter dolgoročno delovanje na področju, kjer kandidat trenira ali vadi. Pri izboru enakovredno štejejo sodelovanje in pozitivne vrednote, kot so delavnost, ustvarjalnost, spoštovanje, vztrajnost, ter dober šolski uspeh.

Prejemniki Krkinih priznanj

Iz klubov in društev smo prejeli utemeljene prijave z obrazložitvami, ki govorijo o velikem potencialu mlade generacije. Krkina komisija za izbor talenta leta se je zato odločila, da si vsi predlagani zaslužijo priznanja za uspešnost na tekmovanjih, za spodbujanje k sodelovanju, pošteni igri, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju, strpnosti in za dejavno predstavljanje sponzorja.

Krkini talenti leta 2021

FRANJA HORVAT, Ženski košarkarski klub Krka

Franja trenira košarko že devet let. Svoj talent dokazuje tako z nastopi v primarni ekipi, kjer je kapetanka, kot tudi v članski ekipi, s katero je v minuli sezoni osvojila mednarodno Extra ligo. Je tudi kandidatka za državno reprezentanco Slovenije v kategoriji U17 in se redno udeležuje reprezentančnih treningov. Na igrišču je prava vodja, na treningih pa marljiva in željna novega znanja. S svojim pristopom motivira tudi soigralke. Izjemno uspešna je v gimnastiki, rokometu in atletiki ter na šolskih tekmovanjih dosega dobre rezultate. Veliko pa ji pomeni tudi znanje, kar se kaže v učnem uspehu in redni udeležbi na različnih šolskih tekmovanjih. Pri doseganju uspehov jo podpira njena družina ter klubski delavci in njena ekipa.

Franja pravi, da je košarka njena ljubezen, in doda: »Da v klubu vidijo moj potencial, mi veliko pomeni, saj me tudi na tej poti spodbujajo in podpirajo tako klub kot družina in soigralke.«

TILEN KOVAČIČ, Nogometni klub Krka

Tilen je že od osmega leta član Nogometnega kluba Krka. Igral je v vseh selekcijah (od U9 do U17) in se povzpel vse do kadetske reprezentance Slovenije, kjer je doslej zbral sedem nastopov. V eni najbolj talentiranih generacij letnika 2005 je prvi napadalec. Še posebej se je izkazal na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, kjer je k trem zanesljivim zmagam in uvrstitvi Slovenije na Evropsko mladinsko nogometno prvenstvo prispeval dva zadetka. Je eden najbolj srčnih in odločnih igralcev, zadetki in zmage ga napolnjujejo z dobro energijo in odločnostjo. Da je izjemno talentiran, dokazuje tudi povabilo slovitega kluba Paris Saint-Germain (PSG), enega največjih nogometnih klubov na svetu, na enotedenski preizkus decembra 2021.

»Nogomet mi je všeč, odkar vem zase. Moja vloga v ekipi je, da sem napadalec. Pri nogometu ni pomembno, da znaš samo igrati, ampak je pomembno tudi, da si zelo dober človek,« je dejal Tilen.

LENART KUPLJENIK, Glasbena šola Marjana Kozine, Novomeški simfonični orkester

Lenart je učenec 6. razreda oboe v glasbeni šoli in od leta 2021 tudi član simfoničnega orkestra. Pred tem je sodeloval v Mladinskem pihalnem orkestru Glasbene šole Marjana Kozine kot prva oboa, od leta 2018 je tudi član Orkestra Ave. Kot solist in v manjših zasedbah redno nastopa na šolskih in javnih prireditvah. Udeležuje se regijskih, državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kjer dosega najvišja priznanja in nagrade. Med drugim je prejel tudi nagrado glasbene šole kot eden najboljših učencev. Je zelo motiviran, delaven in marljiv. Vedno si jasno in visoko zastavi cilje, ki jih potem tudi doseže. S svojo vključitvijo v simfonični orkester je prinesel svežo, mladostno energijo.

»Potrebne je veliko vaje. Vadim vsak dan od 45 minut do 1 uro. Moj navdih so moj brat, moja profesorica in drugi oboisti v večjih orkestrih, saj hočem tudi sam postati eden izmed njih,« pa pravi Lenart