Sogovornica pojasni, da je aromaterapija zelo nedefiniran pojem in mednarodno veljavna definicija zanjo pravzaprav ne obstaja. Pod aromaterapijo si nekateri predstavljajo uporabo dišečih svečk, drugi jo uvrščajo med medicino, razloži Medvedova: »Glede na znanje, cilj in seveda strokovno znanje lahko rečemo, da v grobem ločimo laično, holistično, klinično in medicinsko aromaterapijo. Kot posebno vejo bi omenila tudi psihološko aromaterapijo. Toda ker je aromaterapija tako širok pojem, jo lahko apliciramo na katero koli področje - še posebej lepo se povezuje z velneškimi dejavnostmi in različnimi antistresnimi programi, jogo, ajurvedo ...«

Najpriljubljenejše je olje prave sivke

V Sloveniji vsekakor prevladuje laična aromaterapija, pri kateri se eterična olja najpogosteje uporabljajo za vdihovanje, čedalje več je tudi topikalne uporabe, pojasni aromaterapevtka in doda, da je aromaterapija za splošno uporabo namenjena podpori in ohranjanju zdravja in dobrega počutja: »Pomembno se je zavedati, da lahko eterična olja uporabljamo na različne načine in v različnih koncentracijah, vendar moramo uporabo vedno prilagoditi svojemu znanju.«

Na vprašanje, katera eterična olja so med Slovenci najpriljubljenejša in zakaj, Medvedova odgovori, da je vsekakor najbolj priljubljeno eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia). »Deloma zato, ker se o njem največ piše, vendar upravičeno - gre za eterično olje, ki ima zelo širok spekter delovanja in je obenem varno - ob pravilni uporabi. Eterično olje prave sivke je prva pomoč in predstavlja podporo skozi različna življenjska obdobja. Znano je, da uravnava živčni sistem, deluje pomirjujoče in antistresno. Uporabimo ga pri različnih kožnih težavah, pa tudi za lajšanje glavobolov in bolečin v mišicah, » razloži sogovornica.

Doda, da so med najbolj priljubljenimi tudi eterična olja citrusov, predvsem zaradi svojega prijetnega vonja in vpliva na razpoloženje, pa tudi čajna mirta (ki jo verjetno poznamo kot čajevec), rožmarin, poprova meta in evkalipt.

Zakaj so nekatera eterična olja nevarna?

Ob nepravilni uporabi so nevarna vsa eterična olja, poudarja Medvedova: »Ne želim vas prestrašiti, ampak po zakonodaji so eterična olja uvrščena med nevarne kemikalije. Gre namreč za izjemno koncentrirane substance, ki v naravni v takšni obliki ne obstajajo. V rastlini je povprečno odstotek hlapljivih snovi oziroma eteričnih olj, v steklenički pa imamo 100 odstotno koncentracijo. To nam pove, da moramo eterična olja ob nanosu vedno redčiti in jih uporabljati v pravilnih odmerkih.«

Pri nekaterih eteričnih oljih moramo biti posebej previdni, izpostavi aromaterapevtka, saj lahko dražijo kožo, so fototoksična, poškodujejo jetra ali povzročijo alergijske reakcije.

Ali so eterična olja strupena? »Tu bi citirala Paracelsusa, ki je rekel, da je vsaka snov strup in vsaka zdravilo, le odmerek loči zdravilo od strup, » odgovori Nina Medved.

Kako ločiti zrna od plevela?

Sogovornica poudarja, da laiki ne moremo biti 100 odstotno prepričani, ali imamo v steklenički 100 odstotno naravno eterično olje ali so mu dodane kakšne sintezne spojine oziroma ali gre morda za dražje eterično olje, ki je razredčeno s cenejšim. »Čeprav je zakonodaja na področju registracije eteričnih olj zelo stroga, se nihče ne ukvarja s kakovostjo eteričnih olj. Pri nakupu moramo zato še bolj upoštevati več dejavnikov. Prvi je, ali je eterično olje pravilno označeno - etiketa mora vsebovati latinsko ime, del rastline, državo porekla, način pridelave, alergene ... Za začetek je predvsem pomembno, da ločimo med sinteznimi dišavami in naravnimi eteričnimi olji, »svetuje.

Pojasni, da so sintezne dišave proizvedene v laboratoriju in naj bi bile označene kot sintezne dišave, eterična olja pa so proizvedena iz rastlin, zato morajo vedno vsebovati latinsko ime rastline.

Vonj sinteznih dišav je povsem drugačen od eteričnih olj, zato je pomembno, da poznamo vonje rastlin iz narave. Tudi zato se študij aromaterapije začne v gozdu, na vrtu ali travniku ...

»Če ne uporabljamo kakovostnih in čistih eteričnih olj, potem ne bomo izkusili učinkov aromaterapije, » je jasna Medvedova.

Zoper pomladno utrujenost

Spomladi se številni ubadajo s spomladansko utrujenostjo, pa si lahko pri tem pomagajo tudi z aromaterapijo? »Gre za slog življenja, zato menim, da je treba aromaterapijo izvesti v sklopu holistične obravnave - potrebno je upoštevati več dejavnikov, na primer prehrano, spanec, čustva in gibanje posameznika. Eterična olja so le del celote, ki nas podprejo na tej poti, » poudarja aromaterapevtka.

Zoper pomladno utrujenost svetuje, da posežemo po eteričnih oljih, ki aktivirajo in delujejo stimulativno, obenem pa izberemo tudi takšna, ki uravnavajo čustva in delujejo antidepresivno.

V pomladni mešanici, doda, bi kombinirala eterično olje limone, grenivke in rožmarina. Mešanico lahko uporabimo v difuzorju ali inhalatorju, ali si pripravimo masažno olje.

Pri reakcijah na cvetni prah sogovornica svetuje, da si lahko pomagamo z eteričnimi olji, ki jim pripisujejo protivnetno oziroma protialergijsko delovanje in zavirajo tvorbo histamina. Mednje sodijo čajna mirta, brin, cipresa, prava kamilica in atlaška cedra. Uporabimo jih lahko v inhalatorju - z inhalacijo začnemo dva tedna pred pričetkom sezone cvetenja.

Eterična olja so lahko nevarna

Tudi po besedah prof. dr. Sama Krefta, mag. farmacije, je aromaterapija širok pojem in med drugim zajema uporabo eteričnih olj v prostoru in izdelkih, ki jih nanašamo na kožo, ter tudi zauživanje eteričnih olj skozi kožo. »Tudi po namenu uporabe poznamo več vrst aromaterapije. Nekatere med njimi so že čisto terapevtske in spadajo v področje zdravilstva, medtem ko se druge namenjene bolj rekreativnim oz. sprostitvenim namenom in se uporabljajo v velnesu, »poudari sogovornik.

Ali so lahko eterična olja nevarna?

»V resnici so lahko eterična olja nevarna in celo strupena. Lahko namreč vsebujejo določene snovi, ki lahko ob nepravilni uporabi (dolgotrajna uporaba, preveliki odmerki, slaba kakovost) povzročajo alergije ali celo okvare jeter, ledvic in živčevja. Le s pravilno uporabo lahko eterična olja uporabljamo koristno in varno.«

Kako vemo, da gre za naravna eterična olja?

»Nekaj kriterijev presoje lahko naredimo že na podlagi branja deklaracije izdelka in njegove marketinške predstavitve (če je prelepo, da bi bilo res, potem verjetno ni res). Nadaljnjo oceno lahko naredimo na podlagi vonja, vendar moramo biti za to dobro izurjeni. Najbolj zanesljiva kontrola kakovosti pa je kemijska analiza eteričnega olja, ampak tudi tukaj je poleg analize potreben še strokovnjak, ki zna rezultate interpretirati. Dodajanje sinteznih snovi v eterična olja pa je le ena od težav nekakovostnih izdelkov.«

Novost v Sloveniji:

študijski program Aromaterapevt/aromaterapevtka v velneški dejavnosti

V soboto, 2. aprila bo na Višji strokovni šoli za kozmetiko in Velnes Ljubljanai zaživel nov, javno veljaven študijski program za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja. Namenjen je osebam, ki izpolnjujejo pogoje za vpis, in bo preko projekta MUNERA 3 brezplačen. Več informacij in prijave: urska@vskv.si