Nadobudni študentje različnih fakultet, ki imajo kot izbirne študijske predmete tudi podjetniške vsebine, so se zbrali na vsakoletnem dogodku Ekonomske fakultete v Ljubljani, Startup vikend. Dogodek že več let podpira Ljubljanski univerzitetni inkubator, letos pod okriljem EITHealth, ki se je tokrat povezal z različnimi partnerji z aktualnimi izzivi. V petek, 25. marca, so študenti spoznali šest izzivov partnerjev LUI (EITHealth), Iskra, ZEOS, ZAG (Urban Mobility Hub Slovenija), Zavarovalnica Merkur, Zavod Vozim, preostalih 30 idej za izzive pa so prispevali študenti sami. Prvi in drugi dan dogodka sta bila namenjena izbiri izzivov, ustvarjanju ekip in intenzivnem delu na projektih s pomočjo dodeljenih mentorjev. Na tretji, zaključni dan dogodka, jih je čakala še delavnica o predstavitvi idej, preostanek časa pa so namenili pripravi finalnih predstavitev.

Letos kar devet zmagovalcev

Ideje je ocenjevala štiričlanska žirija v sestavi Jakob Gajšek - direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, doc. dr. Aleš Pustovrh - doktorski asistent na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in partner sklada tveganega kapitala FilRouge, Stella Korošec – soustanoviteljica in direktorica marketinga v podjetju EQUA ter Lučka Klanšek – uspešna mednarodna podjetnica in ustanoviteljica podjetij Nektar, Easy4Busy in LLK. Zmago na izzivu Merkur Zavarovalnice z načini približevanja poklica zavarovalniškega zastopnika mladim sta osvojila Rok Štular in Miha Čevnik ter poleg nagrade dobila še možnost povezave z zavarovalnico. Z izzivom podjetja Iskra na temo zagotavljanja krožnega gospodarjenja z odpadno zalivno maso, ki nastane kot odpadek pri proizvodnji kondenzatorjev, so najboljšo idejo prispevali Žan Plečko, Andraž Pezdirc in Kaja Gliha. Prejeli so denarno nagrado v višini 400 evrov in priložnost opravljanja prakse v podjetju.

Na izzivih starajoče populacije v okviru LUI in EITHealth je zmaga pripadla Piki Cvikl, Karli Franco, Sarah Ženko in Tini Košenin, ki so prejele denarno nagrado 500 evrov in povabilo k nadaljevanju razvoja ideje v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju. Na izzivu podjetja ZEOS za pospeševanje ponovne uporabe električne in elektronske opreme sta glavno nagrado v višini 300 evrov osvojila Domen Drinovec in Rok Komac. V okviru izziva Zavoda za gradbeništvo Slovenije in EIT Urban Mobility Hub Slovenija o razvoju trajnostnih rešitev za tovorni promet z namenom reševanja problematike prvega in zadnjega kilometra v urbanih okoljih, je glavno nagrado v višini 600 evrov osvojila ekipa Matije Žibrika, Aleša Vončine, Neže Lindenbaum in Mojce Kranjčič. Zmagovalec izziva Zavoda Vozim na tematiko neuporabe mobilnega telefona v prometu je ekipa v sestavi Daše Ravnikar, Teje Fišinger, Aleksandra Mihela, ki je prejela darilni bon v vrednosti 500 evrov. Največji napredek razvoja ideje v okviru Startup vikenda so dosegli idejniki s kemijskimi eksperimenti za otroke (1. mesto), z rastlinskim mlekom v prahu (2. mesto) in z reševanjem stanovanjske stiske v Sloveniji z modularnimi gradnjami (3. mesto).

Startup vikend kot povezovalno orodje

Startup vikend je tokrat služil kot odlična priložnost za delo na realnih primerih in za morda prvo praktično izkušnjo povezovanja mladih s predstavniki večjih slovenskih podjetij. Študentje bodo svoje projekte v sklopu podjetniških študijskih predmetov ob podpori mentorjev razvijali še do konca maja. Najobetavnejše ekipe bodo organizatorji povezali s potencialnimi investitorji in jih povabili k nadaljevanju podjetniške poti v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju.