Srce na pr(a)vo mesto je eno glavnih sporočil Tanje Skaza, nekdanje evropske naj menedžerke in direktorice velenjske gazele Plastika Skaza. Po osebni transformaciji in odhodu iz podjetja je v okviru svojega Inštituta Skaza pot do sr(e)čnega načina vodenja pokazala okoli sto slovenskim menedžerkam, voditeljicam in podjetnicam. Svoje izkušnje in znanje ob pomoči strokovnjakov z različnih področij od marca deli tudi v Akademiji Spremembe vredna, namenjeni poslovnim ženskam in kadrovnicam.

Sedemnajst let ste delali v družinskem podjetju Skaza, katerega solastnica ste z možem. Kaj ste se v tem času naučili?

Doživela sem veliko osebnega in poslovnega napredka. Podjetje smo v tem času preoblikovali iz obrtniškega v proizvodno, nato v razvojno in nazadnje v ekološko-prodajno. Niti en odstotek podjetij v Evropi se iz proizvodnje ne usmeri v lastno blagovno znamko, kar pomeni, da smo res zelo pogumni. Dovolili smo si pogledati izven okvirov in spreminjati miselnost tako nas kot naših strank. Vedno mi je bil najpomembnejši napredek sodelavcev, ker se zavedam, da so edini kapital vsakega podjetja ljudje. Zelo sem ponosna, ker so znali sprejeti spremembe, ki so dobre tako za njih kot za podjetje. Če je organizacijska kultura prava, ne glede na to, ali je kriza ali podjetje raste, se obdržijo dobri odnosi. To mi je tudi dajalo navdih in zagon, da se nobenega izziva nisem ustrašila, in vedela sem, da samo skupaj lahko premagamo vse izzive.

Kdaj je začela v vas zoreti ideja, da bi lahko s svojimi bogatimi izkušnjami pomagali drugim poslovnim ženskam?

Ko sem ugotovila, da podjetje zelo dobro deluje in ne potrebuje več Tanje Skaza, da bi se lahko širilo in delalo naprej, ker so pravi ljudje na pravih delovnih mestih, sva se z možem odločila, da ga zapustiva. Takrat je nastal Inštitut Skaza. Imela sem gorečo željo, da bi znanje in napredek, ki sem ga naredila pri sebi, delila z drugimi lastniki, naprej lastniki družinskih podjetij. Že takrat pa je bil poudarek na podjetnicah, na lastnicah, ker sem vedela, da se niso znale postaviti na prvo mesto, mislile so, da morajo vse narediti same, in si niso dovolj dovolile poiskati pomoči. Najpomembnejše mi je bilo, da delodajalcem oziroma lastnikom in lastnicam pokažem, da lahko delajo iz srca in poslušajo svojo intuicijo. Bolj ko si bodo prizadevali za osebni razvoj in si zaupali, bolj bodo to energijo prenesli na svoje ekipe.

Kako je bilo prestopiti z direktorskega mesta na pot coachinga?

Seveda je bilo težko, najprej zato, ker sem navajena delati z ekipami in nisem navajena biti sama za vse. Tako imam danes pet strokovnjakov, ki mi pomagajo, do konca leta nas bo osem, inštitut pa želim vsako leto še povečati. Resnično si želim opolnomočiti ljudi, da se počutijo vredne in se prebudijo v ljubezni. Ko na delavnice pripeljem direktorje, voditelje, vodje uspešnih podjetij, mi je pomembno, da čutijo sebe, odprejo srce in pokažejo svojo ranljivost. Da niso sami, ampak da obstajajo ljudje s podobnimi izzivi in da se lahko počutijo varni. S tem se ljudje prebujajo in to je nekaj najlepšega.

Pred kratkim je zaživela vaša Akademija Spremembe vredna. Kaj je njen namen, na koga meri?

Namera akademije je predvsem to, da se druga drugo opolnomočimo, da se počutimo vredne, da se zavedamo, da se lahko počutimo varne v podobnem krogu in da delujemo iz ljubezni. Kar pomeni, da je ženskam, ki danes delujejo z moško energijo, dovoljeno ravnovesje med srcem in umom. Prva delavnica je že zapolnjena z lastnicami, solastnicami in voditeljicami družinskih podjetij, pogrešam pa udeležbo kadrovnic, ki so v podjetju zelo pomembne. Te so srce organizacije, ki nenehno skrbi za največji kapital – in to so ljudje. Skupaj z vodji skrbijo za potenciale, kompetence, izobraževanje, za želje posameznikov. Ko je kadrovnica opolnomočena, se ne bo osredotočila samo na kompetence na papirju, ampak bo znala čutiti iskrice, da lahko nekdo, če ima željo in če ga znamo usmeriti, napreduje. Letos računam na udeležbo okoli 80 poslovnih žensk na treh delavnicah z največ 27 udeleženkami, da imam lahko osebni pristop. Naslednja bo že maja.

Ali s Skazo še ohranjate vezi in kaj menite o razvoju podjetja in njegovi prihodnosti?

V Skazi še vedno vodim izobraževanja o vrednotah, poslanstvu, viziji. Vse to, kar delam kot coachinja z zunanjimi udeleženci svojih predavanj, delam tudi interno s svojo ekipo. Podjetje se je v zadnjih letih obrnilo v trajnost. Našo vizijo vodimo to v smer, ker se želimo uvrstiti med prvih deset ekoloških podjetij v Evropi pri spreminjanju trendov iz plastike. Delamo produkte, ki so narejeni iz recikliranih materialov in so prijazni okolju, ki ga ne onesnažujemo, ampak ohranjamo. Naš cilj je razvijati tudi alternativne materiale, ki jih bo trg sprejel. Nadaljnji razvoj podjetja vidim s tremi sedeži v tujini v roku treh let, kjer bomo predstavljali produkte naše lastne blagovne znamke, v okviru katere vsako leto predstavimo nekaj novih izdelkov.