Več kot 30.000 ljudi je v dveh dneh v Planici pozdravilo izjemen slovenski ciljni sprint. V zadnjih treh tekmovalnih vikendih sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih so bili orli nezaustavljivi, vrhunec pa so pripravili za rajanje na domačih tleh.

V soboto so petkovi slovenski junaki Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek upravičili vlogo favoritov in poleteli do ekipne zmage. Slovenski letalci so prikazali nekaj odličnih poletov, a Norvežani so poskrbeli, da zmaga ni bila povsem samoumevna. »Taki uspehi niso samoumevni. Veliko je bilo dela skozi celotno sezono, da smo lahko prišli do teh uspehov,« je po zmagi evforijo miril Robert Hrgota, saj je njegove varovance čakal še en zahteven dan na letalnici. Da je bila zmaga težja od pričakovanj, so potrdili tudi člani ekipe, ki so čutili velik pritisk pred tekmo in dolžnost, da ne razočarajo glasnih navijačev, ki so pod Poncami zopet poskrbeli za čudovite prizore. »Vsi so nam govorili, naj zmagamo. Težko je bilo ohraniti mirnost do konca,« je o pritiskih spregovoril Anže Lanišek, ki je tokrat kot zadnji mož Slovenije z izjemnim poletom 237,5 metra zagotovil zmago. Peter Prevc je bil prisoten še pri dvanajsti slovenski ekipni zmagi na tekmah svetovnega pokala in je še naprej 100-odstoten. Hkrati je bila to njegova peta ekipna zmaga na letalnicah, s čimer se je izenačil na samem vrhu lestvice skakalcev, ki se lahko pohvalijo s takim dosežkom. »V skokih ni nič samoumevno, a kaj naj rečem, to je sanjsko,« je bil ekipnega uspeha vesel kapetan reprezentance.

Lindvik in Sato rešila Avstrijce

Izjemen zaključek sezone so Slovenci nadaljevali tudi danes na finalni tekmi najboljših 30 skakalcev zime. Čeprav so v seštevku pokala narodov pred finalom zaostajali 194 točk, je bilo teoretično še možno, da Slovenija postane najboljša ekipa sezone. Slovenci so zmago napadli s tretjim, četrtim, petim, šestim, sedmim in dvajsetim mestom. Skupni seštevek točk pa je na koncu pokazal, da je bila Avstrija od Slovenije boljša za 47 točk. Severni sosedje se za ubranitev vodstva lahko zahvalijo tudi Mariusu Lindviku in Jukiji Satu, ki sta bila na zadnjem dejanju sezone boljša od izjemne slovenske skakalne flote in sta tako ukradla nekaj točk.

Kljub izjemno majhni razliki razočaranja v slovenski vrsti ni bilo. Ravno nasprotno. Vsi so bili zelo zadovoljni z najuspešnejšo sezono, na številnih podelitvah po koncu tekme pa so tudi orli prišli na svoj račun. Najstarejši izmed bratov Prevc je na prvih stopničkah delal družbo Lindviku in Satu za tretje mesto na finalni tekmi. »Ta rezultat je bolj pomiritev za nazaj. Že pred tem sem povedal, da imam motivacije za naprej še dovolj, čeprav trenutno velike želje po treningu nimam. A verjamem, da se bo po 14 dneh počitka vse to vrnilo,« je bil ob koncu sezone zelo dobro razpoložen najizkušenejši član ekipe.

Še bolj nasmejan od najstarejšega brata Prevc je bil Žiga Jelar, ki je sezono sklenil s šestim mestom, a je bil tudi zaslužen, da je še tretji dan zaporedoma v dolini pod Poncami zadonela Zdravljica. Jelar je namreč visoko v zrak dvignil mali kristalni globus za polete. »Verjel sem v svoje dobre skoke. Ta globus je res poplačilo za vse težke trenutke, ki sem jih pretrpel. Ima res veliko težo in ga bom še nekaj dni gledal, da bom vse še enkrat podoživel, nato pa bo šel v vitrino,« je v solzah sreče pripovedoval najboljši letalec zime.

»Sezono sem zaključil na najboljši mogoč način, z osebnim rekordom. S takim poletom nahraniš dušo in telo in je res dober zalet za naprej. Sezona je bila zame odlična. Doživel sem prvo zmago, imel sem tudi nekaj padcev, a sem se vedno znova pobral. V tej sezoni sem se znova veliko naučil,« je razlagal Anže Lanišek, ki je bil še tretjo leto zapored najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Sklenil jo je kot sedmi skakalec sveta. Razloge za veselje je imel tudi Timi Zajc, ki je zmagal v posebnem seštevku Planica 7, le za deset točk pa se mu je izmuznil globus v poletih. »Zelo sem vesel, da je konec. Čeprav je bil vikend izjemno lep, je bil tudi zelo psihično naporen. Če na koncu potegnem črto, je vsak dobil tisto, kar mu pripada. Jaz sem dobil seštevek Planica 7, Žiga pa globus. Očitno imam še nekaj ciljev za prihodnje leto,« je po koncu planiškega vikenda potegnil črto Zajc.

»Razen morda kiksa na novoletni turneji, ko smo dovolili, da so nas zunanji dejavniki vrgli iz tira, je to res super sezona. Morda manjka posamična kolajna z olimpijskih iger, tisto četrto mesto Petra Prevca, s tem bi bila to res pika na i. Planica je bila sanjska. Na koncu smo bili res zelo blizu tudi zmagi v pokalu narodov, a zelo blizu smo bili tudi kje drugje. Res me veseli, da imamo dobro postavljene temelje za naprej. Ti fantje so sposobni še marsičesa,« je rezime po sezoni sklenil Hrgota, ki si je v izteku zasluženo privoščil domači »zvarek«, ki mu ga je v zahvalo prinesel Cene Prevc. Mimogrede, tudi on se je od sezone poslovil z osebnim rekordom.

Kobajaši dobil nagrado za izjemno napornih šest mesecev

V senci vseh slovenskih uspehov je potekal boj za najpomembnejšo lovoriko sezone. Pred prihodom v Planico sta se za veliki kristalni globus borila Nemec Karl Geiger in Japonec Rjoju Kobajaši. Kobajaši, ki sta ga v Slovenijo prišla spodbujat starša, je na koncu bitko dobil s prednostjo 106 točk. 25-letnik je po sanjski sezoni 2018/19 še drugič v Planici poslušal svojo himno za najboljšega skakalca zime. »Geiger in Kobajaši sta delala najmanj napak v celotnem letu. Na koncu je globus zasluženo pripadel Kobajašiju, ki je s tem dobil poplačilo za težko sezono. Če se nam sezona zdi dolga, si morate misliti, kako je šele njemu, saj ni mogel odpotovati domov pol leta,« je bitko za veliki kristalni globus opisal Hrgota.

S tekmovalnim koncem tedna so bili zelo zadovoljni tudi organizatorji. »Od skoraj katastrofe do prave pravljice. To je bil znova res lep praznik,« je na kratko dogajanje v Planici opisal vodja tekmovanja Aljoša Dolhar. 

Današnji skok Ceneta Prevca, njegov osebni rekord, pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.