Sobota je tradicionalno najbolj obiskan dan na tekmah svetovnega pokala v Planici. Že več ur pred pričetkom tekmovanja je bilo pod letalnico bratov Gorišek zelo glasno. Po izjemno uspešnem petkovem tekmovanju so vsi pričakovali zmago. Slovenski orli so upravičili vlogo favoritov, a so se morali za zmago pošteno potruditi.

Norvežani izzvali Slovence

V slovenski ekipi so nastopili najboljši štirje iz včerajšnje tekme. Tekmo je odprl Žiga Jelar, ki je v svoji skupini moral priznati premoč svetovnemu prvaku v letenju Mariusu Lindviku. Slovenijo je v vodstvo prvič popeljal Peter Prevc, Timi Zajc pa je z izjemnim poletom 240,5 m poskrbel, da so začeli Slovenci malce lažje dihati. Po izjemnem poletu Halvorja Egnerja Graneruda se je obetal napet finale med Slovenijo in Norveško. Zelo tesno je bilo tudi v boju za tretje mesto med Poljsko in Avstrijo.

Po prvem poletu druge serije je Norveška zopet prišla v vodstvo. Znova je izjemno poletel Lindvik. Slovencev to ni zmedlo. Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so do konca tekmovanja s tremi poleti prek 230 m poskrbeli, da je zmaga ostala doma.

»Veseli me, da fantje dobro skačejo, vendar vsakega takšnega dosežka ne smemo jemati samoumevno. Veliko je bilo dela skozi celotno sezono, da smo lahko prišli do teh uspehov, « je za TV Slovenija poudaril glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota, katerega varovanci so se v točkovanju pokala narodov povzpeli že na drugo mesto. Za vodilnimi Avstrijci pred zadnjo tekmo sezone zaostajajo "le" še za 194 točk.

Zajc, ki je bil v petek tako razočaran nad četrtim mestom, da jo je nešportno mahnil kar mimo novinarjev v mešani coni, je bil danes pred mikrofonom TV Slovenija bolj zadovoljen: »Včeraj mi je malo zmanjkalo za stopničke. Po eni strani je dobro, ker veš, da so bili trije Slovenci na stopničkah, po drugi strani si pa razočaran, ker si ti ostal brez. Danes sem spet pokazal, da znam leteti, oziroma smo vsi fantje pred domačimi navijači pokazali, da smo močni.«

Jelar, ki je skakal v prvi skupini z danes najboljšim posameznikom Lindvikom, je po ekipni zmagi dejal: »Zmeraj je napeto do konca, hitro se lahko kaj zalomi. Fantje smo vsi oddelali svoje in jaz sem presrečen. Mislim, da vsi živimo svoje sanje. Fenomenalno!«

Tudi kapetan ekipe Prevc je sijal od zadovoljstva: »Kaj naj rečem? Krasen dan, v skokih nikoli nič ni samoumevno. Sanjsko!« Medtem pa je Lanišek dodal: »Bilo je kar veliko pritiska, vsi so nam rekli: 'Zmagajte, zmagajte!'. A treba je bilo ohraniti mirnost do konca. Nenazadnje se za takšne uspehe živi, zato garamo in takšni trenutki bodo za vedno ostali v spominu.«

Še 194 točk do prvega mesta v pokalu narodov

Slovenija se je z drugo ekipno zmago v sezoni prebila na drugo mesto v pokalu narodov, teoretično pa obstajajo možnosti tudi za zmago. Na roke orlom so šli tudi današnji poleti Norvežanov, ki so zasedli drugo mesto, tretji so bili Avstrijci, ki so vodilni v posebnem seštevku nacij. Za zadnjo tekmo sezone imajo 194 točk prednosti pred Slovenijo. Z novim izjemnim dnevom, kakršnim smo bili priča včeraj, pa še vedno obstaja možnost menjave na vrhu.