Nazadnje je bil kazalnik tako nizko ob koncu poletja 2020, ko so nemška podjetja sredi pandemije covida-19 pričakovala nove zaostritve koronskih omejitev v prihajajočem jesensko-zimskem obdobju.

Marčni padec vrednosti indeksa je bil precej večji od pričakovanj analitikov. Ti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovali zdrs na 94,2 točke.

»Razpoloženje v nemškem gospodarstvu je strmoglavilo,« je zapisal predsednik Ifa Clemens Fuest.

Glavni razlog za velik padec vrednosti kazalnika je bilo bistveno poslabšanje pričakovanj za prihodnjih šest mesecev. Nemška podjetja so tako v luči posledic vojne v Ukrajini, ki je ob spremljajočih zahodnih sankcijah proti Rusiji le še zaostrila težave zaradi rasti cen surovin, energije in materialov ter poslabšala krizo v oskrbnih verigah, za bližnjo prihodnost bistveno bolj pesmisitična.

Podkazalnik pričakovanj je marca zdrsnil za 13,3 točke na 85,1 točke. Kot pojasnjuje Fuest, je to še večji padec kot ob začetku pandemije covida-19 marca 2020, ko je zdrsnil za 11,8 točke. "Nemška podjetja pričakujejo težke čase," pravi predsednik Ifa.

Manj izrazito se je poslabšala ocena trenutnih razmer. Ta podkazalnik se je znižal za 1,6 točke na 97 točk.

Predvsem osupljiv je padec vrednosti kazalnika v predelovalni industriji. Njegova ravnotežna in desezonirana vrednost je strmoglavila za 26,4 točke na -3,3 točke, kar je največji padec v zgodovini. Manj izrazit je bil padec v storitvah, kjer je kazalnik zdrsnil za 12,9 točke na 0,7 točke, a vztraja v pozitivnem območju. V negativnem območju je medtem v trgovini na drobno in gradbeništvu. V prvi panogi je nazadoval za 18,6 točke na minus 12 točk, v gradbeništvu pa za 20,2 točke na minus 12,2 točke.

Tudi padec v trgovini na drobno je bil ob vojni v Ukrajini in vse višji inflaciji rekorden.